Examenul de bilanţ a sărit din „schemă”

control medical

Nu se pune preţ pe prevenţie, însă boala face gaură-n buget!

* Medicii de familie nu sunt plătiţi distinct pentru acest serviciu, acum opţional

* Noul pachet de servicii medicale va obliga adultul la evaluarea stării sănătăţii o dată la trei ani, iar după 40 de ani- anual

Vedem cum sub ochii noştri se topesc, zilnic, miliarde de lei în spitale şi pe tratamentele cronicilor, iar prevenţia este egală cu zero. Nu spunem vorbe mari. Ca serviciu medical, examenul de bilanţ anual, odată obligatoriu, nu mai este plătit medicului de familie şi nici nu-l obligă pe acesta să-şi cheme pacienţii înscrişi pe liste să se supună unei examinări clinice. Nici de o parte şi nici de alta nu există cointeresare şi nici coerciţie, aşa încât nimeni nu este interesat să o aplice.

Casa de Asigurări de Sănătate Neamţ nu mai are nici o evienţă a examenelor de bilanţ, pentru că acestea, deşi intră în pachetul de servicii medicale de bază, nu este plătit ca serviciu. Medicul încasează doar capitaţia. Pe înţelesul tuturor, medicul de familie este plătit de CAS cu 3,5 lei lunar (per capita) pentru fiecare persoană pe care o are înscrisă pe listele sale, iar pentru fiecare serviciu medical prestart primeşte alţi 1,8 lei pe lună.

Pacientul nu e obligat să meargă la control preventiv nici măcar o dată pe an, cum era în urmă cu câţiva ani, dar este mângâiat pe creştet şi tratat dacă ajunge în stadiul de bolnav cronic ori are nevoie de intervenţie medicală de urgenţă.

Analizând situaţia actuală,ministrul Sănătăţii a decis ca, în viitorul pachet de servicii medical preventive să includă prevederea ca persoanele cu vârste cuprinse între 18 şi 39 de ani, dacă nu au comportamente la risc deja dobândite, să beneficieze de o vizită la medicul de familie pentru evaluarea stării de sănătate o dată la trei ani. Sigur că e puţin, dar e ceva comparativ cu… deloc. Această periodicitate a fost pusă în pachetul de bază, care se află în dezbatere publică până la sfârşitul lunii, ca urmare a recomandărilor ghidurilor internaţoinale de prevenţie care arată că o evaluare mai frecventă nu este mai rentabilă deoarece ar duce doar la costuri mari fără a se descoperi un risc suplimentar care ar putea să fie tratat.

Serviciile de prevenţie pentru persoanele cu vârste între 18 şi 39 de ani constau într-o consultaţie completă pentru evaluarea riscului de îmbolnăvire şi recomandarea unor analize, dacă este cazul. După vârsta de 40 de ani, serviciile medicale preventive de care beneficiază adulţii sunt anuale. Propunerea MS a fost făcută în ideea că riscurile de îmbolnăvire cresc exponenţial cu înaintarea în vârstă, în special riscul de boală cardiovasculara şi anume: riscul de a face infarct miocardic şi riscul de a face un accident vascular cerebral.

De acestea servicii medicale preventive vor beneficia şi asiguraţii şi neasiguraţii, însă pachetul de servicii curative va fi distinct pentru fiecare categorie în parte.

 

 

Geanina NICORESCU