Evitarea toxiinfecțiilor alimentare în perioada caniculară

* Alimentele purtate mult prin soare, boală curată * DSVSA Neamț trebuie să supravegheze agenții economici care comercializează produse perisabile

În sezonul cald crește riscul alterării alimentelor și, implicit, al apariției toxiinfecțiilor alimentare și, de aceea, este bine să fie respectate câteva măsuri simple, dar foarte eficiente, recomandă Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor. Astfel, specialiștii recomandă populației ca, în perioadele cu temperaturi ridicate, să acorde atenție modului în care păstrează sau prepară alimentele și locurilor de unde acestea sunt cumpărate.
„Cât mai repede posibil după cumpărare, alimentele de origine animală se fie introduse în frigider, unde se păstrează astfel: carnea refrigerata, laptele, produsele din lapte și ouăle la o temperatura de refrigerare de preferință între 0˚C+4˚C și separat în funcție de categoria de produs, iar carnea congelată la o temperatură cât mai scăzută, respectiv sub -12˚C. Alimentele care urmează a fi depozitate în frigider trebuie ambalate separat și menținute în decursul perioadei de valabilitate la temperaturile indicate pe ambalaj. Alimentele gătite trebuie păstrate în recipiente acoperite. Produsele care au fost decongelate să nu se recongeleaze pentru fi preparate sau consumate ulterior. Trebuie îndepărtate alimentele alterate, care sunt o sursă de contaminare pentru celelalte alimente. Trebuie să se spele bine fructele și legumele înainte de a le depozita în frigider și înainte de a le consuma“, se arată în comunicatul de presă al ANSVSA.
Direcție Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Neamț a primit ordin de la Autoritate să se asigure că agenții economici vor respecta:
– evitarea expunerii pentru vânzare a produselor de origine animală în locuri sau spații care nu asigură temperaturi adecvate și condiții de igienă corespunzătoare;
– verificarea condițiilor de manipulare, depozitare și transport ale produselor de origine animală în toate unitățile autorizate sau înregistrate sanitar veterinar și, în mod special, a produselor perisabile (carne preparată și carne tocată, pește, ouă, lapte și produse din lapte);
– confiscarea, denaturarea și distrugerea produselor de origine animală alterate sau depreciate pe timpul transportului, distribuției, depozitării sau comercializării;
– interzicerea transportului produselor alimentare, în cazul neasigurării unor temperaturi adecvate pentru menținerea lanțului frigorific;
– interzicerea comercializării și punerii în consum a cărnurilor care nu au fost inspectate, ștampilate și certificate sanitar veterinar.
Consumatorii pot sesiza nereguli din domeniul siguranței alimentelor, apelând gratuit, din orice rețea de telefonie, numărul de telefon al Call Center-ului ANSVSA: 0800 826 787.

Geanina NICORESCU