Eveniment marcant la Colegiul Naţional “Petru Rareş”-Conferinţa de încheiere a proiectului-concurs “Euroscola”, ediţia a X-a

Campanie de promovare a Ansamblului Curții Domnești din Piatra-Neamț ca parte a patrimoniului European, cu sprijinul Consiliului Local
Într-o zi importantă, marcată de Ziua Internaţională a Educaţiei, la Colegiul Național ”Petru Rareș” din Piatra Neamț, s-a desfăşurat, ieri, un eveniment deosebit de important pentru urbe, pentru locuitorii acestui oraş care au privilegiul să vieţuiască înconjuraţi de obiective istorice. Un grup reprezentativ de 24 de elevi ai prestigiosului liceu a adus, în faţa edililor locali şi a directorilor de instituţii publice interesate de amprenta istorică, realizările proiectului “Ansamblul Curții Domnești din Piatra Neamț de la “timpul zidirii” la “timpul mărturisirii” în context european, atunci și acum”. Conferinţa de încheiere a campaniei de promovare a Ansamblului Curții Domnești din Piatra-Neamţ, realizat pentru participarea la cea de-a X-a ediție a Concursului “Euroscola”, s-a bucurat de un interes deosebit din partea celor care l-au susţinut încă de la început, atât financiar cât şi logistic.
Prof. dr. Dorina Drexler, profesor coordonator în acest proiect de anvergură, le-a mulţumit celor care au sprijinit proiectul şi au fost prezenţi la conferinţa de încheiere, respectiv primarului Dragoş Chitic, consilierilor locali- “reprezentanţi de bază ai comunităţii”, directorului adjunct de la Complexul Muzeal Județean Neamț- Mihaela Cristina Verzea, directoarei Rocsana Josanu- de la Direcţia Judeţeană de Cultură Neamţ, reprezentanţilor Forumului Democrat German.
Concurenţa, în această competiţie “Euroscola”, este acerbă, fiind înscrise peste 70 de licee, însă conducerea Colegiul Naţional “Petru Rareş” Piatra Neamţ este convinsă că va avea succes.
Primarul Dragoş Chitic şi-a exprimat deosebita plăcere a fi prezent la promovarea unui proiect legat de educaţie şi a felicitat profesorii cu prilejul Zilei Educaţiei. Primarul de Piatra a ţinut să sublinieze că a înţeles încă de la început că Proiectul European care se desfăşoară sub egida Parlamentului European trebuie susţinut şi nu a ezitat niciun moment când s-a pus în discuţie acest lucru. A avut mare încredere în reuşita campaniei realizate de Colegiul Petru Rareş pentru că, în accepţiunea domniei sale, este “poate cel mai important liceul din Piatra Neamţ”. Totodată, a subliniat că patrimoniul cultural este un domeniu foarte important, care merită mai multă atenţie din partea tuturor, iar prin acest proiect realizat de elevii de la Rareş s-a realizat promovarea zonei istorice şi cultural din municipiu, felicitând, astfel întreaga echipă de lucru.
Prof. Grigoruţă Oniciuc, directorul Colegiului “Petru Rareş” din Piatra Neamţ, a amintit că lansarea proiectului s-a făcut în conferința de presă organizată de domnul primar Dragos Chitic, cu prilejul Zilelor Municipiului Piatra Neamţ, iar conferinţa de încheire are loc, iată, tot într-o zi importantă, când este sărbătorită Ziua Internaţională a Educaţiei: “Cred în continuarea acestui proiect care, cu sprijinul consilierilor locali, va consta în transpunerea acestuia în mediul virtual, astfel încât toţi cei care vor dori să ne cunoască şcoala şi Curtea Domnească să aibă posibilitatea de a face un tur virtual al acestor valori. Iată că au trecut 3 luni de zile de la demararea acetui proiect, timp în care copiii au lucrat. Implicarea lor a fost totală, toate materialele pe care le vedeţi realizate sunt creaţia lor proprie, beneficiind de sprijinul comunităţii locale. Ceea ce m-a impresionat pe mine, poate cel mai mult, este că şi-au însuşit rolul de ghid, fără niciun fel de condiţii, pentru tot felul de grupuri care au fost în periplu în perimetrul Curţii Domneşti. Iar oaspeţii care au venit la noi din alte judeţe au spus că nu au văzut nicăieri în ţară aşa ceva, copii ghizi pentru adulţi, care ştiu să le explice foarte bine informaţii despre obiective. Felicit întreaga echipă, evident în primul rând pe profesorii coordonatori, apoi pe copii- pentru că sunt extrem de buni. Şi vreau să vă asigur că orice proiect care va fi sprijinit de comunitate, la noi, la “Rareş”, va fi un proiect plin de valoare. De aceea le mulţumesc reprezentanţilor Primăriei şi Consiliului Local şi mizez în continuare pe sprijinul dumnealor”.
O surpriză deosebită a fost prezenţa la acest eveniment a Luciei Ostahie, şefa de promoţie din 1981, stabilită în SUA. Domnia sa a subliniat importanţa laturii sociale, umane a proiectului, spunându-le elevilor că ei deja sunt câştigători: “Înţeleg cât de greu v-a fost, pentru că a trebuit să munciţi pentru ca să puneţi în valoare fiecare element a ceva care este foarte important pentru istorie şi care a fost, deja, descoperit, a fost amenajat. Nu v-a fost uşor să faceţi un proiect valoros şi abia aici se vede contribuţia liceului, a ceea ce se poate învăţa aici. Vă felicit foarte mult pentru că aţi avut răbdarea să lucraţi împreună, să creaţi ceva competitiv. Pot să vă spun că nu proiectul în sine este ceea ce contează. Dacă veţi câştiga, va fi formidabil, sigur va rămâne o dată memorabilă. Dar ceea ce deja aţi câştigat este prietenia care vă leagă, micile amintiri, pentru că nu v-a fost uşor, însă ceea ce aţi creat împreună vă leagă pentru totdeauna. Deja aţi câştigat. Şi vă doresc mult succes în tot ce veţi face. Şi într-un fel, pot să vă asigur că tot ce veţi face în cadrul acestui liceu vă va ajuta în viaţă şi va rămâne o amintire extraordinară”.
Elevii şi profesorii cooptaţi în campanie au primit felicitări şi din partea inspectorului şcolar Elena Preda, din cadrul ISJ Neamţ, care a subliniat că rar a văzut atâta pasiune, atâta suflet pentru redarea atât de amplă şi deschisă a unei “pagini” din istorie.
Geanina NICORESCU