Era să bată clopotele pentru nea Mitică

nea Mitica

* Dumitru Radu, cel mai vârstnic participant la „Bate Toaca”, a fost la un pas de moarte

* „Noi am vrut să-l retragem din concurs, dar el n-a acceptat”, explică unul dintre organizatori

* Un alt  bărbat a intrat în şoc hipotermic

Ca orice concurs de alergare montană, prima ediţie desfăşurată în Ceahlău, cu numele „Bate Toaca”, a implicat numeroase probleme de organizare. Cei trei oameni care l-au iniţiat s-au străduit să nu scape din vedere lucrurile importante, au stabilit foarte clar traseele pentru amatori şi pentru profesionişti, au avut echipaje SMURD care au asistat competitorii şi le-au dat participanţilor formulare prin care să declare, pe propria răspundere, că-şi asumă riscurile – inclusiv cel de hipotermie. Din 300 de concurenţi, doar trei au avut probleme, ceea ce este o notă bună pentru o primă ediţie, iar din cei trei – doar doi au fost în real pericol. Primul este nea Mitică – Dumitru Radu, participant neobosit la maratoane – care a fost şi cel mai vârstic participant- şi Cristian Crăiţă, de 39 de ani, din Galaţi.

Nea Mitică s-a înscris la categoria „profesionişti”, pe un traseu cu grad mare de dificultate, şi s-a epuizat înainte de a ajunge la cascada Duruitoarea. Obişnuit să fie învingător – şi a fost la mai toate concursurile de alergare la care a participat – n-a vrut în ruptul capului să renunţe, deşi era clar că e în pericol de moarte. Abia mai putea vorbi, dar întreba mereu pe unde trebuie să continue traseul, ca să ajungă la finish, aşa că neavând de ales, salvamontiştii l-au păcălit şi i-au indicat o rută mai uşoară, după care l-au coborât până în Durău. A refuzat categoric să fie întins pe targă, iar salvatorii montani l-au sprijinit, pur şi simplu, de o parte şi de cealaltă a corpului, ca să-l poată coborî din masiv în siguranţă.

„Când am aflat că a făcut două ore şi jumătate până în Poiana Viezuri, mi-am dat seama că nu va rezista”, ne-a declarat Adrian Constantin, unul dintre organizatori. „La început m-am bucurat că s-a înscris, l-am ajutat şi cu cazarea în Durău, dar apoi mi-a fost teamă pentru el. Am vrut să-l retragem din concurs, dar a refuzat ferm. Bine că a ajuns întreg înapoi în Durău! A fost o lecţie pentru noi şi va trebui să găsim o formulă pe viitor, nu să-i îndepărtăm pe vârstnici, dar să le limităm participarea la activităţi pe care chiar pot să la facă din punct de vedere fizic. Noi am luat toate măsurile de siguranţă. Am avut 3 echipaje SMURD pe trasee – eu, de exemplu, n-am participat la nici un concurs la care să fie paramedici – am stabilit nişte puncte de hidratare, am instituit regula cu echipamentul obligatoriu, am avut echipaj de ambulanţă la finish, jandarmi pe traseu, ne-am străduit să nu pierdem din vedere nimic important şi să asigurăm participanţilor condiţii cât mai bune. Cei care au ajuns mai târziu la sosire chiar se mirau că au mai găsit mâncare. Ne-a fost teamă de caniculă şi, cum am fixat punctele de hidratare în preajma izvoarelor, ne gândeam să nu fie probleme din cauza apei prea reci. N-a fost caniculă, dar a plouat cu gheaţă”.

Doi concurenţi au suferit de frig, iar unul dintre ei, bărbatul din Galaţi a intrat în şoc hipotermic. „A fost dus la noi la bază, cu temperatura corpului de 34 de grade”; ne-a declarat Raul Papalicef, şeful Serviciului Salvamont Neamţ. „Timp de patru ore a fost încălzit continuu, cu sticle cu apă fierbinte, până şi-a revenit. Cât despre nea Mitică, cu tot respectul pentru vârsta şi pentru performanţele dumnealui, părerea mea e foarte clară: organizatorii nu ar fi trebuit să-l lase să se înscrie”.

Cristina MIRCEA