Epilepticii vor fi înscrişi în baza de date 112

Bolnavii care suferă de epilepsie vor fi înscrişi în baza de date a Serviciului de Urgenţă 112, astfel încât atunci când este nevoie de salvare, să fie trimisă la solicitare o ambulanţă echipată cu aparatură de terapie intensivă. Aceasta este una dintre măsurile anunţate de Ministerul Sănătăţii ieri, cu ocazia Zilei Mondiale a Epilepsiei, pentru a veni în sprijinul bolnavilor afectaţi. Acesta este, practic, un răspuns la solicitarea expresă a asociaţiilor de pacienţi.

Medicii de familie din judeţul Neamţ au în evidenţe peste 400 de bolnavi cu epilepsie, însă este posibil ca numărul persoanelor cu această afecţiune să fie mult mai mare, pentru că simptomele pot fi confundate cu ale altor boli sau pur şi simplu ignorate. Ca să nu mai vorbim de pacienţii care preferă să-şi cumpere medicaţia fără prescripţie (deşi pe bază de reţetă ar beneficia de gratuitate) pentru a evita să figureze în scriptele medicale cu această afecţiune considerată stigmatizantă.

Potrivit doctorilor, epilepsia este o boală neurologică, în care grupuri de celule nervoase sau neuroni transmit semnale anormale creierului. În epilepsie, activitatea neuronală normală este perturbată, cauzând senzaţii, emoţii sau comportamente ciudate şi uneori convulsii, spasme musculare, ajungându-se până la pierderea conştienţei. Crizele de epilepsie sunt provocate de perturbarea reţelelor neuronale, dar există şi alţi factori care le pot declanşa, pornind de la infecţii ale organismului, traumatisme, dezvoltarea anormală a creierului şi până la emoţiile puternice. Cu tratament adecvat, 70-80% dintre bolnavii cu epilepsie pot duce viaţă normală.