Epidemia de rujeolă a atins doi copii din Neamţ

rujeolaDe la începutul anului și până la data de 14 octombrie 2016 au fost confirmate 786 cazuri de rujeolă în România, cu 33 de cazuri mai multe față de săptămâna trecută. Din fericire nu s-au mai înregistrat alte decese față de cele trei raportate până acum. În judeţul Neamţ nu s-au mai înregistrat cazuri noi faţă de cele două diagnosticate în urmă cu aproape o lună.

Cele mai multe îmbolnăviri sunt în Mureş (176), Arad (132), Bistriţa (128), Cluj (90), Timiş (82) şi Braşov (35).

Oficialii de la Ministerul Sănătăţii susţin că majoritatea cazurilor reprezintă focare în comunitățile cu acoperire vaccinală scăzută. Astfel, au fost organizate acțiuni de vaccinare cu RRO a copiilor incomplet vaccinați sau nevaccinați. În judeţul Neamţ nu s-au luat asemenea măsuri, poate şi din cauză că nu avem o exlozie de cazuri, deşi rata vaccinării este extreme de slabă şi la noi.

Apelul Ministerului Sănătății către părinți este de a respecta calendarul de vaccinare ROR pentru sănătatea copiilor. În zonele afectate, Institutul Național de Sănătate Publică recomandă vaccinarea copiilor la vârsta de 7 luni cu refacerea vaccinului la vârsta normală de 1 an. De asemenea, reamintim că există suficiente doze de vaccin pentru toți copiii care au nevoie de imunizare. Rujeola este o boală infecțioasă transmisibilă cu contagiozitate ridicată, produsă de virusul rujeolic.

Microbul se răspândește foarte ușor, având o contagiozitate foarte mare. Se poate lua în contact direct cu persoana infectată, prin picăturile de salivă răspândite în timpul strănutului și al tusei, o sau prin obiecte contaminate. Incubația durează 7-14 zile. Contagiozitatea se instalează cu 4 zile anterior erupției și încă 4 zile de la apariția erupției! Perioada de debut este de 2-4 zile, cu febră înaltă, erupție maculo-papuloasă generalizată. Nu lipseşte diareea. Pot apărea otita, complicaţii precum pneumonia, encefalita și sechelele neurologice.

Geanina NICORESCU