Epidemia de diabet ia amploare

diabete1*Sloganul Zilei Mondiale a Sănătății: „Controlul diabetului este în puterea ta!“

O problemă de sănătate publică tot mai îngrijorătoare, diabetul, este tema Zilei Mondiale a Sănătății din 2016, marcată în 7 aprilie. La nivel național această boală se întinde “ca o molimă”, din cauza alimentației de proastă calitate și a stresului. Peste 22.000 de nemțeni suferă de această boală, câteva mii fiind, deja, insulino-dependente. Prevalența bolii este în continuă creștere la nivel global, iar numeroasele complicații ale bolii au determinat autoritățile sanitare să tragă semnalul de alarmă, alegând pentru anul 2016 sloganul „Controlul diabetului este în puterea ta!“

„Epidemia de diabet capătă o amploare din ce în ce mai ridicată, ultimele date relevate de către Federația Internațională de Diabet arătând că aproximativ 386 milioane de oameni din întreaga lume aveau diabet în anul 2014, iar numărul lor este în creștere, mai ales în țările slab și mediu dezvoltate. Obiectivele campaniei de informare-educare a populației sunt conștientizarea populației despre incidența mare a diabetului, a complicațiilor, povara socio-economică, mai ales în țările slab și mediu dezvoltate, precum și conștientizarea populației asupra rolului fiecăruia în promovarea și păstrarea propriei sănătăți“, a subliniat dr. Mirela Grădinaru, purtător de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Neamț.

Cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății, DSP atrage atenția populației asupra faptului că diabetul zaharat (DZ) are o creștere epidemică în multe țări, dar mai ales în cele slab sau mediu dezvoltate. O mare parte a cazurilor de diabet pot fi prevenite printr-un stil de viață sănătos. Un stil de viață sănătos poate poate preveni sau întârzia și debutul diabetului insulino-dependent.

Autoritățile sanitare susțin că diabetul zaharat este o boală tratabilă, iar controlul riguros al bolii poate preveni sau amâna complicațiile. Eforturile pentru prevenirea și tratarea diabetului au ca scop reducerea cu o treime a mortalității premature prin boli netransmisibile, până în anul 2030.

Data de 7 aprilie a fost desemnată Ziua Mondială a Sănătății pentru celebrarea întemeierii Organizației Mondiale a Sănătății, înființată în anul 1948. Ziua Mondială a Sănătății abordează, în fiecare an, câte un subiect de importanță majoră, ce afectează sănătatea globală.

Geanina NICORESCU