Energizantele vor fi interzise consumului minorilor!

Comercializarea acestor otrăvuri va fi interzisă în preajma școlilor
Amenzi de la 5.000 la 20.000 de lei pentru nerespectarea noilor reglementări

Nu de puține ori, medicii de la Urgență din Spitalul Județean Piatra Neamț s-au confruntat, mai ales în perioada examenelor, cu diferite cazuri de intoxicație ori tahicardie pe fondul consumului de energizante. Tinerii au impresia că energizantele îi mențin în formă zi și noapte, dându-le energia necesară pentru a sta focusați pe ceea ce au de învățat, fără să realizeze că, de fapt, le fac foarte mult rău. Hotărârea de guvern aflată, de două zile, în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătății stabilește măsuri drastice, inclusiv amenzi de până la 20.000 de lei, pentru prevenirea şi limitarea efectelor consumului de băuturi energizante către populaţie.
În primul rând hotărârea stabilește interzicerea comercializării băuturilor energizante către minori, prin desfăşurarea de activităţi de informare şi educare a populaţiei şi informarea consumatorilor cu privire la efectele consumului de băuturi energizante asupra sănătăţii. Ministerul Sănătății, prin Direcția de Sănătate Publică, alături de alte instituții ca ANSVSA și ANPC sunt abilitate să efectueze controlul și să aplice sancțiuni privind nerespectarea prevederilor acestei hotărâri.

Se interzice comercializarea băuturilor energizante prin automate

Aceeași hotărâre stabilește interzicerea comercializării băuturilor energizante în unităţi sanitare, în incinta şi la o distanţă mai mică de 50 metri faţă de orice punct de acces în unităţi de învăţământ, cu excepţia unităţilor de învăţământ superior. Distanţa se va măsura pe lungimea drumului public.
De asemenea, pentru un control mai strict al calității și compoziției energizantelor, Ministerul Sănătăţii şi Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, prin structurile de specialitate, pot să solicite producătorilor, distribuitorilor sau importatorilor de băuturi energizante, pentru fiecare marcă sau tip, documente inclusiv buletine de analiză, care să demonstreze conformitatea produselor cu legislaţia în vigoare.

Reprezentanții MS au explicat, în Nota de fundamentare, faptul că băuturile energizante sunt băuturi non-alcoolice care conțin cafeina, vitamine din complexul B și alte ingrediente ca taurina, D-glucurono-g-lactonă (glucuronolactonat), ginseng și guarana, cu efect de stimulare a sistemului nervos central și creștere a performanțelor intelectuale și fizice, aflate în trendul preferințelor tinerilor, accesibile și cu posibile efecte negative asupra organismului la un consum excesiv. Băuturi energizante includ şi băuturile destinate sportivilor ce conţin electroliti şi un nivel ridicat de carbohidraţi ce furnizează energie organismului.

Aceste băuturi nu au un beneficiu terapeutic și multe ingrediente conținute sunt insuficient studiate sau monitorizate ca impact asupra consumatorului, averetizează specialiștii

“Lipsa de cunoștințe privind farmacocinetica acestor substanțe din băuturile energizante, combinată cu studiile privind toxicitatea lor, ridică problema unor posibile reacții adverse serioase în cazul consumului abuziv. Sistemul sanitar trebuie să monitorizeze consumul și conținutul băuturilor energizante și să informeze populația asupra riscurilor ce pot apărea în urma consumului. Cantitatea de cafeină poate fi de 2-3 ori mai mare decât cea din alte băuturi cofeinizate, precum cafeaua sau cola. Formulele de băuturi energizante pot conține mai multă cafeina decât un espresso. Numeroasele studii efectuate în ultimii ani, în mai multe țări cu un ridicat nivel de consum al băuturilor energizante, au aratat că marea majoritate a efectelelor adverse raportate sunt cauzate de dozele mari de cafeină conținute de energizante, atunci când au fost consumate mai multe doze cu o singură ocazie”, subliniază Nota de fundamentare a hotărârii.

Efecte ale consumului de băuturi energizante: inducerea stării de anxietate, tulburări de somn, palpitații, creșterea tensiunii arteriale, amețeli, stare de greață, deshidratare, creșterea riscului de apariție a diabetului, iar abuzul poate conduce la moarte subită

Specialiștii avertizează că persoanele care nu consumă regulat cafea sau alte băuturi cu cafeină, pot înregistra o creștere a presiunii arteriale sistolice mult mai rapid în urma consumului de băuturi energizante. Depedența de cafeină este mult mai puternică decât în cazul consumatorilor de cafea. Prin expunerea repetată la cantități mari de cafeină, organismul va experimenta simptome de sevraj atunci când nu mai primește substanțele conținute în băuturile energizante. Consumul de băuturi energizante în combinație cu alcoolul este cât se poate de periculos, deoarece efectul stimulant maschează reacțiile organismului la o cantitate mare de alcool, și astfel intervine perceperea eronată a stării de ebrietate.
Reglementarea comercializării băuturilor energizante în UE și în alte țări. În UE (Ungaria, Suedia, Marea Britanie) și SUA deja sunt reglementări în care se recomandă evitarea acestor tipuri de băuturi de către copii și atenționare inclusiv pentru sportivii de performanță. Mai ales că studiile arată că peste două treimi din consumatori sunt convinși că aceste băuturi sunt sigure pentru organism.

Geanina NICORESCU