Emil Brumaru la Zilele Bibliotecii „G. T. Kirileanu”

coperta1Astăzi, 9 iunie 2015, de la ora 13, în sala „Cupola” a Bibliotecii Judeţene „G. T. Kirileanu” din Piatra Neamţ se desfăşoară, sub egida  Antologia Scriitorilor Români Contemporani, o întâlnire cu poetul Emil Brumaru moderată de scriitorul Adrian Alui Gheorghe şi cu portete critice oferite de Adrian G. Romila şi Emil Nicolae.

Despre poetul de origine basarabeană, directorul bibliotecii spune: „Emil Brumaru este unul dintre poeţii care fac poezia românească de azi frumoasă şi memorabilă. E un virtuos al metaforei şi al rimei, e unul dintre puţinii poeţi români care ştiu care e muzica adevărată a limbii noastre. E un privilegiu pentru publicul din Piatra Neamţ şi din judeţ să îl întîlnească pe Emil Brumaru, de aceea credem că bucuria de a-l avea oaspete va fi împărtărşită de cît mai multă lume”, declară scriitorul Adrian Alui Gheorghe.

Emil Brumaru, 77 de ani, este originar din Bahmutea – azi Mihailovca, Cimișlia, Basarabia, fiul funcţionarului CFR Grigore Brumaru  şi al învăţătoarei Elisabeta. A absolvit în 1955 Liceul Național, apoi în 1963 Facultatea de Medicină din Iași, astfel că devine medic la Dolhasca, până în 1975 când renunță la medicină pentru a se dedica exclusiv scrisului. Se distinge rapid prin stilul său nonconformist, publică în România literară, în Ziarul de Iași și în Suplimentul de cultură, a scris în revista Plai cu boi, are diverse interviuri publicate de revistele mondene, participă la discuții pe Internet.

Debutează cu poezie în revista Luceafărul, debut editorial cu două volume, ambele publicate în 1970, “Versuri” și “Detectivul Arthur”. Poemele sale au fost incluse în antologii din România, Germania, Franța, Anglia. Publică numeroase volume şi apare în antologia “Testament – Antologie de Poezie Română Modernă / Testament – Anthology of Modern Romanian Verse ediția a doua (versiune bilingvă română/engleză) – antologator și traducător Daniel Ioniță, cu Eva Foster, Rochelle Bews, și Prof.Dr.Daniel Reynaud, apărută la Editura Minerva, Ianuarie 2015. Are numeroase premii şi distincţii, printre care Premiul Uniunii Scriitorilor pentru debut, 1970, Premiul Național de Poezie „Mihai Eminescu” (2001) pentru Opera Omnia, Premiul de Excelență la ediția a XXVI-a a Festivalului „George Bacovia”, 2005, pentru întreaga activitate scriitoricească.

Cristina Iordache