Eliminaţi de la Bacalaureat

* 5 elevi au fost prinşi cu telefoane şi copiuţe

Prima probă scrisă a Bacalaureatului 2014 s-a „soldat” cu 193 de „dezertări” şi 5 eliminări. Cei cinci candidaţi  sunt doi de la Centrul de Examen de la Colegiul Tehnic „Ion Creangă” Târgu Neamţ, doi de la Centrul de Examen de la Liceul Tehnologic „Vasile Sav” şi unul de la Centrul de Examen al Colegiului Naţional „Roman Vodă” Roman. Unii au fost prinşi cu telefoane mobile la ei, alţii chiar în timp ce se inspirau din copiuţe, făcând abstracţie de camerele de supraveghere video din sălile de clasă.

„Este o perioadă mai agitată, prin greutatea probelor în punctajul general”, ne-a declarat inspectorul general şcolar Viorel Stan. „La nivelul judeţului Neamţ s-au înscris, la examenul de Limba şi literatura română-scris 4.086 de elevi, însă 193 dintre aceştia au absentat. În judeţ există 6 cazuri speciale- două la Piatra Neamţ şi patru la Piatra Neamţ, de elevi care dau examenul de Bacalaureat în condiţii speciale, determinate de starea sănătăţii acestora. Conform regulamentului, ţinând cont de eventualul handicap, le-a fost acordat un  timp suplimentar de lucru, comisiile fiind organizate conform regulamentului şi metodologiei, respectiv cu aprobarea directă de la Ministerul Educaţiei Naţionale”.

La profilul Real, elevii au avut parte de un text din Cezar Petrescu la primul punct, un paragraf din „Omul din Vis”, cu 8 întrebări, „cotate” cu două sau 4 puncte.

La punctul 3, elevii au avut de redactat un eseu de 600-900 de cuvinte în care să prezinte tema unui text poetic studiat aparţinând lui Mihai Eminescu.

La Uman, la primul subiect, elevii au avut textul „Donna Alba” Gib.I. Mihaiescu, iar la subiectul al doilea au avut de făcut un text argumentativ despre importanţa activităţilor de lectură pentru elevi.

La ultimul subiect pe care aceştia l-au avut de rezolvat au avut de ales dintre Ion Barbu – „Riga Crypto şi Lapona Enigel”, Nichita Stanescu. „Către Galateea” sau „Flori de mucegai” de Tudor Arghezi şi să scrie despre tema şi viziunea în operele lor.

Examenul de Bacalaureat continuă pe 2 iulie cu proba obligatorie a profilului, matematică sau istorie, iar pe 4 iulie cu proba la alegere a profilului şi specializării. Afişarea rezultatelor la examene se va face în data de 7 iulie, până în ora 12.00, şi, în aceeaşi zi, vor putea fi depuse contestaţii, între orele 12:00 – 16:00. Rezultatele finale se vor face publice în data de 11 iulie.

 

Geanina NICORESCU