Elevii Şcolii 10 s-au îmbolnăvit… din senin

* „A fost un atac, dar noi nu am putut pune în evidenţă toxinele”,a spus şefa Sanepidului

* Mâine- rezultatul probelor de pe suprafeţele de preparare a alimentelor

Reprezentanţii Sanepidului au stabilit, în baza analizelor, că pastele cu carne tocată în sos roşu servite elevilor Şcolii 10 la masa de prânz din data de 17 aprilie nu au fost contaminate. Dar asta nu înseamnă că nu a avut loc un atentat la sănătatea copiilor. „A fost un atac, asta e clar, dar noi nu am putut pune în evidenţă toxinele. Am făcut analizele pentru depistarea bacteriilor salmonella, shigella şi escherichia coli (care colonizează intestinul gros). Nu s-a evidenţiat nimic de felul acesta. Nici la coproculturi nu a ieşit nimic. Nu am avut spre analiză decât 4 coproculturi pentru că din 30 de recipienţi daţi părinţilor, am primit probe doar în 4 cazuri”, ne-a declarat dr. Daniela Marcoci, director adjunct la Direcţia de Sănătate Publică Neamţ. Ca şi în cazul operaţiilor nereuşite, când „mortu-i vinovat”, iată că avem victime dar nu şi vinovaţi. Ba mai mult, deocamdată părinţii sunt arătaţi cu degetul, pentru că puteau fi mai responsabili şi să se prezinte cu probele la analize!…

Miercuri, spun cei de la Sanepid, vor fi gata rezultatele probelor recoltate de pe masa de lucru de la restaurantul unde a fost preparat prânzul elevilor de la Step, de pe ustensile, de pe mâinile celor care au intrat în contact cu hrana şi de pe suprafeţele din sala de mese a şcolii. Acest tip de analize vor evidenţia dacă dacă alimentele au fost preparate şi servite în spaţii salubre şi dacă persoanele care au manipulat hrana au boli transmisibile.

„Eu consider că alimentele folosite la prânzul copiilor din acea zi au fost la limită, în sensul că o parte din carne ar fi fost alterată, dar în amestec nu s-a mai simţit diferenţa”, ne-a declarat Carmen Năstasă, preşedintele Asociaţiei Părinţilor de la Şcoala 10. „Am aflat şi eu că analizele au ieşit negative, dar trebuie să fii nebun să nu recunoşti că acolo a fost o problemă. probabil că din cei peste 200 de copii care au servit masa în ziua aceea, 51 au fost mai sensibili şi au reacţionat în consecinţă. Vom vedea şi rezultatele celelalte, dar rămâne stabilită şedinţa cu părinţii din 23 aprilie (astăzi- n.r.). Trebuie să stabilim dacă mergem în continuare cu acelaşi furnizor sau nu, pentru că deocamdată copiii noştri nu pot lua prânzul la şcoală şi nu este normal”.

Ieri, prin şcoală circulau tabele prin care părinţii erau întrebaţi dacă vor să renunţe la serviciile firmei de catering. Nu s-au strâns prea multe semnături „împotrivă” pentru că părinţii au dorit să discute, mai întâi, în plenul şedinţei de astăzi. Deocamdată, firma cu pricina „nu a mâncat usturoi şi nici gura nu-i miroase”…