Elevii nevoiași beneficiază de burse școlare și în acest an școlar

burse* Sumele aferente lunii decembrie pentru programul „Bani de liceu” s-au acordat mai devreme

Elevii care provin din familii sărmane primesc burse școlare lunare și în anul școlar 2015-2016, cu încadrare în legislația în vigoare. Pe lângă aceste venituri, elevii și studenții învățământului de stat sau particular acreditat, în vârstă de până la 26 de ani, care provin din familii cu venituri brute lunare de maximum 150 lei pe membru de familie, pot beneficia și de calculatoare, prin programul EURO 200. În ultimul an au fost eligibili 602 elevi

* Bursă anulată după 20 de absențe

Anual, se acordă și pachete cu rechizite celor mai săraci dintre elevii care frecventează învățământul de stat, primar și gimnazial, cu condiția ca venitul mediu net lunar pe membru de familie să nu depășească 50% din salariul de bază minim brut pe țară. Inspectorul școlar Maria Ghiniță, purtător de cuvânt la Inspectoratul Școlar Județean Neamț, ne-a transmis că suma alocată pentru rechizite școlare în anul școlar 2015-2016 a fost de 409.695 lei, iar prin acest program au primit pachete corespunzătoare grupelor de vârstă nu mai puțin de 18.600 de elevi. Majoritatea beneficiarilor sunt din mediul rural.

Și Programul național de protecție socială Bani de liceu continuă în acest an școlar, sumele aferente lunii decembrie fiind deja distribuite. La  nivelul județului Neamț, potrivit datelor centralizate de Inspectoratul Școlar, beneficiază de burse 2.446 de elevi. Sprijinul financiar se acordă lunar, în cuantum de 180 lei, de la începutul anului școlar, pe perioada cursurilor, inclusiv pe timpul pregătirii și susținerii examenului de bacalaureat sau de diplomă și pe perioada practicii în producție. Venitul se sistează dacă elevul absentează nejustificat mai mult de 20 de ore, la diferite discipline de învățământ sau a fost eliminat de la cursuri pe o perioadă de 3-5 zile. De asemenea, nu va mai primi bursă elevul care a obținut sub nota 7 la purtare sau care pur și simplu nu mai frecventează cursurile unității de învățământ sau a fost exmatriculat.

* S-a dublat numărul beneficiarilor de Burse profesionale

Un alt tip de bursă, care se acordă exclusiv elevilor care frecventează învățământul profesional, constă într-un sprijin financiar lunar de 200 de lei, al cărui cuantum poate fi modificat anual prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Educației. De bursa profesională beneficiază și copiii străinilor beneficiari ai unei forme de protecție în România sau ai străinilor, respectiv cetățenilor Uniunii Europene cu drept de ședere pe teritoriul României, care frecventează învățământul profesional. Bursa se acordă în fiecare an școlar, pe perioada cursurilor școlare, a pregătirii practice și pe timpul pregătirii și susținerii examenului de certificare a calificării profesionale. Elevii declarați repetenți nu beneficiază de acești bani pentru anii de studiu pe care îi repetă. Bursa profesională se acordă pe bază de cerere, formulată de elevul major ori de părintele sau persoana care exercită autoritatea părintească pentru elevul minor. Cererea de acordare a bursei profesionale se înregistrează pentru fiecare an școlar, în perioada 15-25 septembrie, la unitatea de învățământ la care elevul este înscris. În ultimii ani, potrivit informațiilor oferite de inspectorul școlar Maria Ghiniță, din cadrul ISJ Neamț, sumele alocate burselor profesionale au fost din ce în ce mai consistente, având în vedere că și numărul beneficiarilor a înregistrat o creștere semnificativă. „Cuantumul burselor profesionale alocate în anul 2012-2013 a fost de 595.318 lei, beneficiari fiind 405 elevi. În anul școlar 2013-2014 s-au acordat acestui program 1.129. 949 lei, beneficiari fiind 764 elevi, iar în anul 2014-2015 numărul beneficiarilor s-a dublat, astfel încât pentru cei 1.409 elevi s-au acordat  2.233. 883 lei“, a precizat Maria Ghiniță.

Trebuie menționat însă și faptul că elevii nu pot beneficia simultan de bursa profesională și de sprijinul financiar acordat în cadrul Programului național de protecție socială Bani de liceu. Bursa profesională NU se acordă în următoarele situații: pe o perioadă de o lună, dacă elevul are mai mult de 10 absențe nemotivate în luna precedentă, pe o perioadă de 3 luni, dacă elevul a comis abateri disciplinare grave, care conduc la scăderea notei la purtare sub 7, potrivit Regulamentului de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar, sau dacă elevul înregistrează cel puțin 20 de absențe nemotivate din totalul orelor de studiu ori cel puțin 20% din totalul orelor la o singură disciplină de studiu, un singur modul, cumulate pe an școlar, pe o perioadă de 6 luni, dacă elevul înregistrează cel puțin 40 de absențe nemotivate din totalul orelor de studiu sau cel puțin 30% din totalul orelor la o singură disciplină de studiu, un singur modul, cumulate pe an școlar.

Geanina NICORESCU