Elevii nemţeni în faţa carierei de pompier

pompieriMiercuri, elevii de la Colegiul Tehnic „Gheorghe Cartianu” din municipiul Piatra Neamţ au aflat care este oferta educaţională pentru o carieră de pompier. Două cadre ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava” al judeţului Neamţ au desfăşurat ieri o activitate de recrutare în vederea urmării, de către absolvenţi, a cursurilor unităţilor de învăţământ care asigură pregătirea iniţială a cadrelor Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă. “Militarii au prezentat elevilor a cinci clase din ultimul an de liceu informaţii despre unităţile de învăţământ în cauză, durata studiilor, numărul de locuri scos la concurs de fiecare unitate de învăţământ şi condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească pentru a putea participa la concursul de admitere. Astfel de acţiuni se vor desfăşura şi mâine (n.n. – astăzi)  la unităţi de învăţământ din municipiul Roman”, a declarat sublocotenentul Andrei Grancea, ofiţerul de presă al ISU Neamţ.

Pentru anul acesta Facultatea de Pompieri din cadrul Academiei de Poliţie “Alexandru Ioan Cuza” din Bucureşti are disponibile pentru candidaţi 35 locuri pentru băieţi, dintre care unul pentru etnia rromă. La Facultatea de Poliţie – Drept, Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” Bucureşti – durata studiilor 4 ani, sunt două locuri pentru I.G.S.U., la Academia Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” Sibiu – Finanţe-Contabilitate – durata studiilor 3 ani, sunt 4 locuri pentru I.G.S.U., la Academia Tehnică Militară Bucureşti – durata studiilor 4 ani, sunt 7 locuri pentru I.G.S.U. (1 – Ingineria autovehiculelor; 2 – Inginerie genistică; 2 – Calculatoare şi sisteme informatice pentru apărare şi securitate naţională; 1 – Echipamente şi sisteme electronice militare; 1- Inginerie civilă).

De asemenea, la Şcoala de Pompieri şi Protecţie Civilă “Pavel Zăgănescu” Boldeşti cu durata 2 ani sunt oferite candidaţilor 125 locuri pentru subofiţeri şi maiştri militari. Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre „Basarab I” Piteşti – durata studiilor 2 ani: 1 loc pentru I.G.S.U., specialitatea Tehnică de comunicaţii.

Cei care vor o carieră militară ca pompier trebuie să îndeplinească anumite condiţii:

-să aibă cetăţenia română şi domiciliul în România;

-să cunoască limba romană scris şi vorbit;

-să aibă capacitate deplină de exerciţiu;

-să fie declarate „apt” din punct de vedere medical, fizic şi psihic;

-să aibă vârsta de minimum 18 ani împliniţi în cursul anului în care participă la concurs;

-să aibă vârsta de până la 27 de ani împliniţi în anul participării la concurs;

-să fie absolvenţi de liceu, cu diplomă de bacalaureat;

-să aibă un comportament corespunzător cerinţelor de conduită admise şi practicate în societate;

-să nu aibă antecedente penale sau să nu fie în curs de urmărire penală ori de judecată pentru săvârşirea de infracţiuni, cu excepţia situaţiei în care a intervenit reabilitarea ;

-să nu fi fost destituite dintr-o funcţie publică în ultimii 7 ani;

nu au fi desfăşurat activităţi de poliţie politică, astfel cum sunt definite prin lege;

-să fi obţinut la purtare, în perioada studiilor liceale, media generală de minimum 8,00;

-să nu fi fost exmatriculaţi, pentru abateri disciplinare, dintr-o instituţie de învăţământ;

-să aibă înălţimea de minimum 1,65 m bărbaţii şi 1,60 m femeile.

Cristina IORDACHE