Elevii ecologişti din Răuceşti, puşi pe fapte mari!

raucesti4_resize

Ne-am propus să prezentăm altfel unităţile de învăţământ din comuna Răuceşti. Concluziile la care am ajuns după ce, împreună cu Laviniu Apostoae- directorul Liceului Tehnologic Oglinzi şi Traian Anton- directorul Şcolii Giminaziale Răuceşti, am vizitat toate unităţile de învăţământ din comună. Peste tot sunt condiţii optime pentru desfăşurarea procesului instructiv-educativ, încadrare didactică foarte bună, elevi sârguincioşi. Sunt elementele definitorii pentru un învăţământ de calitate. Dar mai trebuie ceva! Şi chiar asta am şi găsit la şcolile din comuna Răuceşti. Iată ce:

„Mediu protejat – viitor asigurat”

Luna trecută, proiectul „Mediu protejat – Viitor asigurat” a ajuns la final. „Mulţumirile noastre se îndreaptă către copiii şi cadrele didactice din comuna Răuceşti! S-a dovedit a fi cel mai reuşit proiect de conştientizare şi educare privind protecţia mediului,  mărturie fiind rezultatele excelente obţinute. Semn că experienţa îşi spune cuvântul. Este o satisfacţie pentru  noi, ne-am dat seama că toţi acei copii se bucură, că le-a plăcut, sunt mai educaţi, mai bine formaţi prin acest program”, ne spune Ana Săvescu, manager de proiect.

Rezultatele proiectului sunt  foarte multe. Spicuim câteva. Vorbim de grad crescut de informare a elevilor, de nivel mai ridicat de cunoştinţe teroretice şi practice, de  implicare activă  în acţiuni de ecologiare şi de protecţie a mediului. S-a realizat prezentarea electronică, cu imagini foto şi video, reprezentând aspectele negative surprinse din comuna Răuceşti şi din excursia cu tematică ecologică. Filmul  documentar “Apa – esenţă a vieţii” a fost multiplicat şi distribuit în 100 exemplare. Micii ecologişti din Răuceşti au colectat 4 tone de deşeuri, au pichetat şi monitorizat  6 zone cu risc de poluare, au tipărit şi distribuit 1300 pliante.

În total, 180 de tineri  au fost implicaţi activităţile proiectului „Mediu protejat- viitor sigurat”. Cu siguranţă,  acest proiect va fi urmat de multe alte acţiuni de educaţie ecologică adresate tinerilor, în scopul sensibilizării şi responsabilizării în privinţa protecţiei şi conservării mediului.

* „Anotimpurile schimbării”

Şcoala Gimnazială nr. 1 Răuceşti a fost selectată, alături de 3 colegii din ţara, să facă parte din proiectul  european „Europa Scholls for a Living Planet”, finanţat de WWF România. Directorul acestei unităţi de învăţământ, profesorul Traian Anton,  cu un elev, a participat o săptămână, în Austria, la sesiunea de formare pe proiecte ecologice. Fundaţia ERSTE şi WWF a sponsorizat această acţiune. Proiectul Şcolii Răuceşti , „Anotimpurile Schimbării”,  urmăreşte reciclarea pet-urilor, amenajându-se containere speciale de colectare  şi de compactare a lor.

În paralel, la Şcoala Gimnazială Răuceşti şi Liceul Tehnologic Oglinzi, se derulează două proiecte: „Patrula de reciclare” şi „Şcoli pentru o Românie Verde”. „Patrula de Reciclare” este un program educativ al Asociației Române pentru Reciclare RoRec, avizat de Ministerul Educației Naționale, care  se desfășoară cu sprijinul inspectoratelor școlare locale. Patrula de Reciclare reunește profesori și elevi pentru care responsabilitatea față de mediu reprezintă un element important de conduită. Ei explică celor din comunitățile în care trăiesc de ce este importantă colectarea selectivă a deșeurilor de echipamente electrice și electronice- Pe parcursul anului școlar, ei inițiază, pe plan local, activități creative și de informare prin care își mobilizează comunitățile să colecteze responsabil deșeurile de echipamente electrice și electronice.

Programul ecologic „Şcoala pentru o Românie Verde” este un proiect ce se desfăşoară în şcolile, liceele şi grădiniţele din România. La şcolile din comuna Răuceşti, programul are un bilanţ bogat, ca urmare a faptului că s-a organizat  competiţia, între clase, de colectare a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice.  Elevii  sunt îndrumaţi de profesorul coordonator Gheorghe Filip,  de Laviniu Apostoae şi Traian Anton, directorii celor două unităţi şcolare.

„Spune drept! Sădit-ai vr’un copac?”

Un alt proiect este acela de a învăţa elevii să planteze copaci. Deja au obţinut sprijinul unei societăţi care le oferă gratuit 1000 de seminţe „Paulownia” pentru şcolile din mediul rural. S-au gândit şi la un text care va apărea pe panoul de lângă viitoarele  plantaţii. „Spune drept! Sădit-ai vr’un copac? Cum obişnuia bătrânul dac. Dacă-n urma ta nu laşi un ram, numele îţi va pieri din neam. Spune drept! Sădit-ai vr’un copac?”

”Numărul mare de participanți este dovada că programele noastre ecologice reprezintă o experiență frumoasă de învățare și implicare în comunitate, atât pentru elevi cât și pentru profesori. Înseamnă că tânăra generație devine din ce în ce mai receptivă și mai atentă la impactul pe care gesturile noastre îl au asupra naturii și că își asumă un rol activ în schimbarea atitudinii și comportamentului celor din jur. Este un gest de respect față de lege și față de noi înșine, dar și un impuls încurajator pentru copiii noștri. Ne propunem ca în cel mai scurt timp şcolile din comuna Răuceşti să devină şcoli cu statut Eco„, ne-a mărturist Ana Săvescu.”

* Echipa „Eco Răuceşti”, în acţiune!

Imediat după debutul noului an şcolar, elevii si cadrele didactice din comuna Răuceşti au participat la acţiunea „Let`s do it Romania!” Copiii au renunţat pentru câteva ore la distracţie şi au ieşit la activităţi de ecologizare în toate cele patru sate ale comunei: Răuceşti, Oglinzi, Săveşti şi Ungheni. Ei au strâns gunoaiele aruncate la voia întâmplării de cei care nu au un minim bun simţ de gospodar. Elevii, împărţiţi pe grupe, au fost coordonaţi de cadre didactice – responsabilii de activitate din acest proiect. Acţiunea are scopul de a sensibiliza tinerii pentru avea şi păstra un mediu curat, prin ecologizarea şi protejarea naturii.

Echipa „Eco Răuceşti”, prin acţiunile de ecologizare,  încearcă să-i determine pe oameni să devină conştienţi de problemele mediului. Nu vom salva tot ce ne-ar plăcea să salvăm, dar vom salva mai mult decât dacă nu am fi încercat deloc! Acesta este crezul tuturor elevilor din comuna Răuceşti, fie că sunt ori nu membri ai echipei „Eco Răuceşti”. Copiii înţeleg că trebuie să protejeze natura, deci există şanse ca natura să se schimbe în bine. Un lucru dovedit: elevii sunt eficienţi atunci când trebuie să convingă pe cineva să-şi schimbe comportamentul. Pe asta mizează tinerii ecologişti din comuna Răuceşti.

Tina CONDREA