Elevii de la școlile speciale, invitați la expoziția roboților CNI Piatra Neamț

cn10 Elevi de la școlile speciale din comuna Ștefan cel Mare și din municipiul Piatra Neamț s-au bucurat să fie oaspeții expoziției de roboți realizați de elevii Colegiului Național de Informatică Piatra Neamț prin proiectul „Să FIM din Piatra“.

Invitația a fost onorată joi, 27 octombrie 2016, când elevi și profesori de la Centrul Școlar de Educație Incluzivă „Alexandru Roșca“ din Piatra Neamț și de la Liceul Tehnologic Special Ștefan cel Mare au sosit la CNI și i-au cunoscut pe elevii care au realizat remarcabilii roboți ce i-au încântat prin „agilitate“ și „abilități“. Activitatea s-a derulat pe parcursul a două ore, timp în care tinerii de la școlile speciale au fost fericiți să afle, prin joc, o sumedenie de informații despre roboți și rolurile lor diverse în viața oamenilor și, la fel de important, și-au făcut câțiva prieteni. Ana Maria Nădășanu, în vârstă de 16 ani, a fost fascinată să afle modul în care sunt făcuți roboții să se miște: „Sunt jucării foarte frumoase, îmi place cum se mișcă, îmi place cum arată. Este foarte interesant!“.

Colega ei, Daniela Georgiana Șlir, de 17 ani, din grupul de elevi ai Liceului Tehnologic Special care a venit însoțit de directoarea Liliana Apachiței, ne-a spus: „Am venit astăzi aici ca să văd lucruri noi,  frumoase, interesante. Văd că sunt și foarte frumoși acești roboți și îmi place că aflu lucruri interesante. Am înțeles că acești elevi care i-au făcut sunt foarte buni la matematică, mie nu prea îmi place, dar îmi place ce văd aici, îmi place să încerc ceva nou. Suntem cu toții uimiți de ceea ce vedem aici, elevii ne-au explicat cum i-au construit și sunt bucuroasă că pot să văd acești roboți cum se mișcă. M-am jucat și eu, e uimitor cum prin telecomandă îi putem face să meargă înainte și înapoi, se învârt, este unul care aruncă niște bile. E uimitor!“.

*Proiectul „Să FIM din Piatra“ la un nou nivel

Crearea roboților de către elevii pasionați de programare, robotică, matematică și fizică de la CNI Piatra Neamț este parte a unui proiect gândit și realizat de elevii clasei a XI-a E de anul trecut împreună cu profesoara Florentina Ungureanu. Așa a luat ființă Clubul de robotică, iar ulterior ideile elevilor s-au putut materializa prin accesarea unui program finanțat de Consiliul Județean Neamț. „Clubul de robotică a fost înființat la începutul lunii iunie 2016. De atunci și până în prezent s-au desfășurat multiple activități la finalul cărora elevii au creat acești roboți, au participat la un concurs național, iar în cadrul clubului au instruit și elevi din alte clase, a X-a, cărora le vor preda ștafeta după absolvire“, a declarat profesor doctor Daniela Neamțu, directorul Colegiului Național de Informatică Piatra Neamț și președinta fundației Infomat a colegiului.

Coordonatorul elevilor Clubului de robotică, profesoara Florentina Ungureanu, spune că proiectul merge înainte, elevii gândindu-se deja la îmbunătățirea programelor aplicate roboților: „Ideea proiectului aparține elevilor care anul trecut erau în clasa a XI-a E și care doreau să participe la concursul de robotică al Consiliului Județean Neamț și ne-am gândit că, pentru a putea să ne cumpărăm partea de echipamente și mijloace necesare, să aplicăm. Copiii și-au dorit un club pe care l-au numit «Să FIM din Piatra» pentru a îmbina noțiuni de fizică, matematică și informatică necesare. De exemplu, roboți din categoria Arduino au nevoie de partea de electronică, avem senzori cu circuite electronice ce vor fi montate astfel încât ei să facă mult mai multe lucruri decât știu în momentul acesta. Este nevoie de matematică, pentru că deplasarea lor înseamnă și unghiuri, și calcule, și este nevoie de informatică pentru partea de programare. Am gândit să lucrăm cu două categorii de roboți – cei mari, pe care inițial i-am primit sub formă de piese lego, și cei mici tip Arduino. Am început cu modele gata cunoscute, iar după această activitate îi vom demonta pe toți și ne vom face proprii noștri roboți care să facă ceea ce ne dorim noi, pe parte creativă mai mult, de exemplu unii să danseze“.

Lumea roboților atrage din ce în ce mai mulți tineri informaticieni. Roboții Arduino, de pildă, realizați de elevii CNI, știu să meargă, să urmărească o linie, să recunoască culori, să seteze obiecte de culori diferite. Iar mai departe, informaticienii au planuri îndrăznețe, din care au dezvăluit pe cel prin care vor face ca un robot mare să realizeze cu ajutorul roboților mici diverse activități. Și ideile lor nu se opresc aici.

Cristina IORDACHE