Elevii de la Școala nr. 5, pompieri și jandarmi pentru o zi

isu4 În Săptămâna altfel, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Petrodava“ al județului Neamț a primit vizita celor mai entuziasmați prichindei. Aflați pentru prima dată în vizită la salvatorii de vieți și bunuri, elevii clasei a II-a Step by Step, de la Școala Gimnazială nr. 5 Piatra Neamț au urmărit cu interes, împreună cu profesoarele Cecilia Petraru și Crinarela Vasilachi, prezentarea tehnicii de intervenție și a campaniilor naționale de informare preventivă „Nu tremur la cutremur“ și „Nu lăsa viața să devină o amintire. Spune nu improvizațiilor!“.

Pentru cei mici, momentul culminant al vizitei a fost atunci când au fost lăsați să utilizeze unele obiecte care fac parte din tehnica de intervenție și să îmbrace costumele de protecție folosite în caz de incendiu. Copiii au putut vedea autospecialele de stingere, descarcerare și ambulanța SMURD. Cadrele unității le-au prezentat celor mici și unele măsuri de prim ajutor de bază.

În aceeași zi, de 19 aprilie 2016, elevii au vizitat și Jandarmeria Piatra Neamț, unde au vizionat un film educativ, au avut ocazia să vadă tehnica de intervenție și fiecare copil a primit câte o „legitimație de jandarm“.

Ofertă educațională pentru cei mai mari

Peste 1.300 de copii și adolescenți au trecut zilele acestea pe la unitățile de pompieri din Neamț.

Programul pregătit de cadrele Inspectoratului pentru Situații de Urgență Neamț pentru săptămâna „Școala altfel – Să știi mai mult, să fii mai bun“ a fost unul extrem de atractiv pentru elevii care au ales să cunoască direct tainele profesiei de pompier.

Activitățile au fost în așa fel gândite încât cei mai mici să fie în același timp informați despre autospecialele ISU – cele de prim ajutor, cele de stins incendii, de descarcerare, de salvare montană, autoscara, și să afle ce au de făcut atunci când sunt surprinși într-o situație de urgență – inundație, cutremur, accident, incendiu, cum pot și când să intervină pentru a da primul ajutor ori să se salveze din situații limită. Cei mici au fost extrem de încântați să probeze autoscara, părți din costumul de scafandru, să studieze bordul șenilatei și să experimenteze mici teste de descarcerare.

Pentru cei mai mari dintre elevii care au trecut porțile detașamentelor de pompieri, programul de prezentare a tehnicii și dotărilor a fost completat cu proiectul „Vreau să fiu voluntar“. Liceeni au aflat, astfel, că în funcție de situația de urgență în care pot fi implicați, ei pot fi în mod real de folos și ajuta echipajele de salvare. Tinerii au fost învățați cum să analizeze o situație de urgență și cum să decidă dacă trebuie să se salveze, ori pot ajuta la salvarea victimelor, prin lecții de supraviețuire imaginate în mod interactiv. În același timp, li s-a prezentat oferta educațională pentru o carieră de militar.

Geanina NICORESCU, Cristina IORDACHE