Elevii de la Şcoala „Nicu Albu” au fost pompieri pentru o zi

isu6 Elevii clasei a III-a B de la Şcoala „Nicu Albu” din Piatra Neamţ au participat ieri la „Ziua Porţilor Deschise” organizată de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ cu ocazia Zilei Internaţionale de Reducere a Riscului Dezastrelor Naturale. Copiii s-au bucurat de faptul că au ajuns în curtea inspectoratului la o oră destul de târzie şi au putut cere câte explicaţii au vrut şi au putut manevra în voie accesoriile autospecialelor. Sublocotenentul Andrei Grancea, ofiţerul de presă al ISU Neamţ, a fost cel care a prezentat copiilor rând pe rând autospecialele, le-a vorbit despre importanţa prezenţei de spirit în cazul unor dezastre naturale ca fiind un mod de comportare salvator şi de mare ajutor în reducerea efectelor acestor dezastre neanunţate.

Gazdele au început prezentarea autospecialei SMURD, iar elevii au fost dornici să testeze confortul tărgii. „Aveţi grijă, cu această targă sunt transportaţi răniţii în stare gravă, care de regulă ajung la Iaşi!”, i-a avertizat ofiţerul de presă, dar copiii au continuat glumele întrucât soarele zâmbea de pe cer cu multă căldură şi mai estompa din sugestia dramatică.

Cel mai încântaţi au fost copiii în momentul când au trecut la autospeciala cu scară de ultimă generaţie intrată în dotarea ISU Neamţ în această vară prin finanţare europeană. Chiar dacă nu au putut urca nici măcar la câţiva centimetri cu nacela, copiii au fost bucuroşi să afle că, dacă ar fost în funcţiune, inclusiv nacela ar fi stropit cu apă, pentru ca cei aflaţi în ea să nu fie afectaţi de flăcările de dedesubt.

Maşina de descarcerare i-a atras în mod deosebit pe copii imediat ce au aflat de rolul decisiv pe care-l joacă în salvarea persoanelor rămase blocate în maşinile implicate în accidente. Iar când au avut permsiunea să ridice cleştele miraculos, care taie până şi o rangă groasă de fier, au fost în al nouălea cer. „Ia să vedem, cine se încumetă să ridice cleştele!”, a sunat invitaţia care a scos chiote de bucurie şi le-a făcut pe fete să-şi încerce puterile alături de băieţi.

La final, toţi elevii au urcat într-o maşină de intervenţie, unde au privit pe îndelete bordul şi au făcut fotografii pentru albumul clasei şi al şcolii.

Detaşamentul de Pompieri Piatra Neamţ a fost vizitat 33 de elevi, Detaşamentul de Pompieri Roman – de 45, iar Detaşamentul de Pompieri Târgu Neamţ de 84 de elevi. La Centrul Rezidenţial pentru Persoane Vârstnice „Casa Bunicilor”, sub coordonarea maiorului Bogdan Jinga, şeful Serviciului Protecţie, Pregătire şi Educaţie Preventivă a Populaţiei, 24 de persoane cazate în Centru şi 30 de elevi dornici de a învăţa din experienţe altora au avut o discuţie menită să aducă elevilor, într-o manieră deosebită, cunoştinţe legate de comportamentul în situaţii de urgenţă.

 

Cristina IORDACHE