Elevii de la “Rareş” au ajuns la Bruxelles cu proiectul “Piatra Neamţ- patrimoniu şi viitor European

Un grup de elevi responsabili şi inimoşi, coordonat de prof. Dorina-Luminiţa Drexler- un model de dăruire şi creativitate, a cucerit Capitala Europei cu un inedit proiect, intitulat “Promovarea potențialului turistic și a istoriei municipiului Piatra-Neamț”. Cei 23 de elevi de la Colegiul Naţional “Petru Rareş” şi cooronatoarea lor care au conceput proiectul au ajuns la Bruxelles cu ajutorul finanţării obţinute de la Primăria Piatra Neamţ, prin fonduri nerambursabile. Din echipa de proiect au făcut parte elevi cu o bună pregătire școlară, unii dintre ei fiind olimpici, la diferite discipline, dar și cu experiență în activități de voluntariat.
Grupul de tineri a vizitat Casa Istoriei Europene și Parlamentului European de la Bruxelles, apoi a făcut un popas în orașul Bruges, unde a vizitat mai multe obiective istorice și culturale. Elevii şi profesoara lor au parcurs orașul Waterloo, din Belgia, unde a avut loc bătălia decisivă a războiului napoleonian.
Traseul proiectului a început la Piatra-Neamț, în câteva colegii, a fost promovat apoi în rândul vizitatorilor Ansamblului Curții Domnești din Piatra-Neamț, pentru ca în final să fie prezentat în cadrul Casei Europei și a Parlamentului European de la Bruxelles, în contextul anului 2018 –Anul Centenarului Marii Uniri, 100 de ani de la încheierea Marelui Război (1914-1918),
Proiectul a avut ca obiective promovarea potențialului turistic și a istoriei municipiului Piatra-Neamț prin intermediul mai multor materiale de promovare ( prezentări PPT, film, pliante, cărți poștale, semne de carte) și depunerea acestor materiale la Casa Europei și la sediul din Bruxelles al Parlamentului European; informarea elevilor din Colegiul Naţional “Petru Rareş” Piatra Neamţ și din Colegiile partenere cu privire la importanța anului 2018 la nivel național și european, în contextul pregătirilor făcute de România pentru preluarea președinției Consiliului Uniunii Europene, informarea vizitatorilor ansamblului Curții Domnești din Piatra-Neamț, în intervalul martie- iunie 2018, cu privire la istoria orașului și semnificațiile anului 2018 și 2019. Grupurile țintă au fost 300 de elevi din Colegiul “Rareş”, 100 de elevi din Colegiul Naţional “Calistrat Hogaş”, 100 de elevi din Colegiul “Gheorghe Asachi”, 100 de vizitatori ai Ansamblului Curții Domnești din Piatra-Neamț. Beneficiari sunt elevii CNPR-aproximativ 800 și cadrele didactice din Colegiu, elevii și cadrele didactice din Colegiile partenere, vizitatorii Ansamblului Curții Domnești, administrația locală a Municipiului Piatra-Neamț.
“Anul 2018 are o semnificație deosebită în context național și european, România sărbătorind Centenarul Marii Uniri, iar la nivel european se marchează sfârșitul Marelui Război (1914-1918), dar și Anul Patrimoniului Cultural. În 2019 România va prelua Președinția Consiliului Europei, pentru prima dată de la aderare. Acest context favorabil poate avea consecințe benefice pentru orașul Piatra-Neamț, cu condiția valorificării inteligente a atuurilor de care dispune și a promovării la nivel european. Am constatat însă, cu prilejul desfășurării campaniei Euroscola, realizând sondaje stradale, dar și printre elevii Colegiului nostru, că nu este cunoscută suficient nici măcar istoria Curții Domnești din oraș, promovarea acestuia fiind astfel deficitară. Nu pretindem că vom rezolva integral problema, dar vom contribui la popularizarea istoriei orașului , la promovarea potențialului său turistic, atât la nivel local, dar și la nivelul Casei Europei și a Parlamentului European de la Bruxelles. Considerăm că dispunem de resurse umane bine pregătite pentru promovarea istoriei locale și naționale, a potențialului turistic, dar și pentru identificarea unor oportunități în acest sens, precum și în domeniul politicilor pentru tineret, în urma vizitei pe care echipa de proiect o desfăşoară la Bruxelles”, a precizat echipa, în prezentarea Proiectului.
Geanina NICORESCU