Elevii claselor a VIII-a din Neamţ nu scapă de vaccinare!  

vaccinareRetragerea de pe piaţă a două loturi de vaccin diftero-tetanic din campania de imunizare a elevilor de clasa a VIII-a nu afectează programul de vacinare aflat în plină desfăşurare în Neamţ. Potrivit doctoriţei Roxana Pipirigeanu, epidemiolog şef la Direcţia de Sănătate Publică Neamţ, nicio cantitate de vaccin din cele două loturi incriminate că ar fi provocat reacţii adverse la elevii imunizaţi din 5 judeţe ale ţării nu a fost distribuită la Neamţ, deci nu ar fi niciun motiv de oprire a campaniei. Potrivit calendarului obligatoriu de vaccinare, imunizările au început la sfârşitul anului trecut, în decembrie, şi  vor fi încheiate luna viitoare. Până acum nu au fost semnalate reacţii adverse în rândul elevilor de clasa a VIII-a imunizaţi în Neamţ.

Scandalul la nivel naţional a fost declanşat după ce peste 50 de elevi imunizaţi cu vaccinul diftero-tetaic au acuzat reacții adverse, ajungând la spital.  Pe fondul suspiciunilor care au planat asupra vaccinului, la solicitarea Ministerului Sănătății, Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică București a efectuat analize pentru a exclude problemele de calitate ale produsului vaccinal. Preventiv, însă, Ministerul Sănătății a decis oprirea celor 2 loturi până la obținerea rezultatelor analizei de calitate. De asemenea, autoritățile sanitare au anunțat reprezentanții producătorului produsului vaccinal despre situația apărută.

Tot în această perioadă se află în plină desfăşurare vaccinarea împotriva rujeolei, a oreionului si a rubeolei la elevii claselor I, care face parte din Programul Naţional de Imunizări (PNI), şi este inclusă în calendarul de vaccinări. Dr. Roxana Pipirigeanu a precizat că până la această oră nu s-au înregistrat reacţii adverse la acest vaccin.

Potrivit Calendarului Naţional de Imunizări, primele vaccinări sunt cele împotriva difteriei, a tusei convulsive, a tetanosului, a poliomielitei si a icterului. Acestea trebuie administrate începând cu cea de-a 3-a lună de viaţă.

Geanina NICORESCU