Elevii au măsurat noxele la Carpatcement

gardieni mediu

* Acţiunea a făcut parte din programul „Tinerii gardieni ai mediului“

Carpatcement a lansat programul „Tinerii gardieni ai mediului”, miercuri 20 noiembrie, şi a trecut la treabă chiar din prima zi. Cinci elevi de la liceul din Bicaz au măsurat indicatorii de mediu de la fabrica din Taşca, împreună cu specialiştii în domeniu. Valoarea pentru oxizii de azot a ieşit 223,36 mg/Nmc – limita maximă admisă fiind de 800, dioxidul de sulf 9,94 la o limită maximă de 400 mg/NMc, monoxidul de carbon era în parametri cu o valoare de 1705, 9 sub limita de 2000, iar pulberile măsurate aveau valoarea de 1,23, limita maximă fiind 30.

Ideea de a informa şi educa localnicii asupra impactului de mediu pe care îl are un actor economic s-a născut în timpul întâlnirilor cunoscute deja sub numele de „Sfatul bătrânilor”.

„Compania Carpatcement își propune să crească gradul de transparență în privința performanței de mediu din dorința de a-i implica pe localnici și de a afla în mod cât mai direct așteptările pe care aceștia le au și mai ales impactul pe care îl resimt”, se arată în comunicatul de presă al Carpatcement. „Pentru a îndeplini acest obiectiv, compania a finalizat un proces de cercetare sociologică prin care să identifice părerea membrilor comunității cu privire la cele mai importante aspecte de mediu.

Echipa de elevi de la Grupul Școlar Bicaz a fost însoțită de către profesorii coordonatori care predau protecția mediului, Mihaela Scurtu și Călin Sorin, iar ghidarea prin fabrică s-a făcut alături de responsabilul de mediu al fabricii Carpatcement Tașca, Marta Ciubotaru. Elevii au beneficiat de un training asupa proceselor și procedurilor de măsurare a valorilor fiecărui indicator de mediu important în activitatea fabricii Carpatcement. De asemenea, ei au avut acces la datele măsurate și la instrumentele de măsurare”.

În ultimii 15 ani, Grupul HeidelbergCement a investit 15,5 milioane de euro în tehnologii care să reducă valorile indicatorilor de mediu mult sub limitele impuse de lege. Pentru a da dovadă de transparență, compania a decis să comunice rezultatele măsurătorilor, fără ca acest lucru să fie cerut de vreo persoană sau instituţie.

„Vă asigur că vă vom informa constant cu privire la performanțele obținute în eforturile de a reduce impactul de mediu al activității noastre, dar și în cazurile înregistrării unor rezultate negative ce pot fi cauzate de accidente, erori umane, tehnologice sau a unor dezastre naturale”, a declarat  Ion  Mustățea, directorul Fabricii de ciment Taşca.

C.M.