Elevele de la mănăstire, primele la carte

bac teologie

* „Internet în limita necesarului pentru şcoală, însă asta nu înseamnă că e gen închisoare”, a precizat directoarea Liceului Teologic Agapia

Stau la internat, în mănăstire, lipsite de tentaţiile pe care le au tinerii noştri în ziua de astăzi – baruri, discoteci, televizoare, şi au acces la Internet în limita necesarului pentru şcoală. Nici nu-şi doresc mai mult, iar timpul liber şi-l ocupă tot cu studiul, cu pregătirea pentru şcoală şi cu olimpiade. Elevele Liceului Teologic Ortodox „Cuvioasa Parascheva” Agapia şi-au asumat aceste rigori atât din convingeri de ordin religios, cât mai ales din dorinţa de a primi o educaţie bazată pe valori.

„Acum au luat foarte în serios această simulare a Bacalaureatului, şi asta s-a reflectat în rezultate” ne-a spus monahia prof. Eustochia Volmer, directoarea liceului.

Fetele de clasa a XI-a au obţinut cele mai bune note la nivel judeţean, iar elevelor de clasa a XII-a le-au lipsit doar câteva puncte pentru a atinge procentajul maxim de promovabilitate. „A  fost o ocazie foarte bună ca să-şi verifice cunoştinţele, mai ales elevele de a XII-a, şi să valorifice timpul rămas până la examenul propriu-zis, să-şi aprofundeze mai bine materia până la vară”, a mai spus directoarea liceului.

Aceste copile care au decelat cu extremă maturitate drumul în viaţă, provin, în general, din familii modeste, unele cu părinţi plecaţi la muncă peste hotare, dar oameni credincioşi, care şi-au lăsat cu mare încredere copiii la acest liceu cu specific vocaţional teologie.

„Trebuie să ai ceva în sânge, în suflet, că nu poţi să rezişti altfel; nu la nişte rigori extraordinare, că aici nu este închisoare, dar trebuie să respecţi reguli, să ai credinţă, să participi la programul liturgic, nu să te duci la discotecă sau prin baruri”, a subliniat directoarea liceului.

Elevele studiază intensiv două limbi străine, respectiv limba engleză şi limba franceză, Geografia turismului religios ortodox, Itinerariile turistice religioase ortodoxe în ţară şi străinătate, Tehnologia activităţii în turism, Marketing şi practică în turism, Istoria culturii şi spiritualităţii artei monahale, la acestea adăugându-se şi alte materii care le vor completa cultura generală. La final, pot obţine atât diploma de Bacalaureat, cât şi certificat de atestare a competenţelor profesionale în specializarea „Ghid turism religios”.

Monahia Eustochia Volmer a ţinut să sublinieze că Liceului Teologic Agapia nu este o şcoală de maici: „În general, elevele noastre merg la studii superioare, îşi întemeiază apoi câte o familie, trăiesc în comunitate, dar ideea e că pleacă de aici cu o bază spirituală şi educaţională solidă. Foarte puţine absolvente optează pentru mănăstire. Dar cele care o fac, simt cu adevărat că aici le este locul. Am avut un caz care pe mine m-a bucurat extraordinar, o fată olimpică, o elevă care a terminat cu 10 toţi cei patru ani de liceu, a absolvit facultatea cu 10 şi apoi s-a întors la noi, soră de mănăstire”.

Pentru anul 2014-2015 va fi constituită o singură clasă de a IX-a. Iar selecţia se va face, ca în fiecare an, în funcţie de cunoştinţele religioase şi pe baza unui interviu în care aspirantele vor prezenta şi argumenta alegerea Liceului Teologic Ortodox „Cuvioasa Parascheva” Agapia.

Geanina NICORESCU