Elev de la Colegiul „Rareș“ depistat cu TBC

Un elev din clasa a XI-a de la Colegiul Național „Petru Rareș“ Piatra Neamț a fost diagnosticat cu tuberculoză și internat la Spitalul de Pneumoftiziologie Bisericani. Vineri, 13 ianuarie, imediat după ce Direcția de Sănătate Publică Neamț a declanșat ancheta epidemiologică, au fost testați cu tuberculină elevii și profesorii care au intrat în contact cu adolescentul bolnav, precum și familia și prietenii acestuia. „Din fericire, testarea la tuberculină, prin intradermoreacție, nu a evidențiat alte cazuri de boală. Băiatul, în vârstă de 17 ani, elev al Colegiului «Petru Rareș», a fost luat imediat în evidențele Dispensarului TBC din cadrul Ambulatoriului de Specialitate al Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț, instituindu-se tratament sub supraveghere medicală la Spitalul de Pneumoftiziologie Bisericani. Nu s-a depistat sursa de infectare, dar trebuie spus că Bacilul Koch poate infecta pe oricine. Se cuibărește în plămâni și declanșează tuberculoza când sistemul imunitar este slăbit. Acest copil nu avea problem cu alcoolul și nici cu drogurile, dar e posibil să fi traversat o perioadă de stres, când organismul este mai imunodeprimat. Bacilul se ia pe cale aeriană, așa încât este greu de găsit sursa“, ne-a declarat dr. Grădinaru.

La Colegiul Național „Petru Rareș“ s-a făcut dezinfecția în clasele frecventate de elev, la grupurile sanitare și la domiciliul băiatului.

De la momentul începerii tratamentului specific, bolnavul mai este contagios încă trei săptămâni. Cei mai expuși la infecția cu bacilul sunt membrii familiei bolnavului și cei ai comunității în care trăiește bolnavul cu TBC. Simptomele clasice ale tuberculozei active sunt tusea cronică, cu striuri de sânge, spută, febră, oboseală cronică, transpirația nocturnă și scăderea în greutate (TBC se numea în trecut „boala consumării“, din cauza scăderii în greutate a persoanelor infectate). Infectarea altor organe provoacă o varietate mare de simptome. Diagnosticul tuberculozei active se face prin radiologie (cunoscută drept radiografie toracică) prin examinare microscopică și cultură microbiologică a fluidelor corporale. Diagnosticarea tuberculozei latente se face prin testul cutanat la tuberculină (TCT) și analize de sânge. Tratamentul este anevoios și presupune administrarea mai multor antibiotice pentru o perioadă îndelungată de timp (minim 6 luni). De asemenea, contactele sociale ale persoanei infectate se examinează și tratează, dacă este necesar. Rezistența la antibiotice constituie o problemă în creștere în cazul tuberculozei rezistente la medicamente multiple (MDR-TB). Pentru a preveni TBC, oamenii trebuie examinați anual (radiografie pulmonară) pentru depistarea bolii și educați să aibă o viață echilibrată ca să nu le scadă imunitatea și să fie vulnerabili la infecție, copii mici trebuie vaccinați cu bacilul Calmette–Guérin pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu forme grave care pot lăsa sechele majore (tuberculoza miliară, meningo-encefalita TBC).

Geanina NICORESCU