Elena Udrea : “Ponta l-a prostit din nou pe Antonescu!”

 

Referendumul pentru revizuirea Constituţiei va avea loc odată cu alegerile europarlamentare de la sfârşitul lunii mai, iar alegerile prezidenţiale vor fi organizate cu 45 de zile înainte de expirarea mandatului preşedintelui Traian Băsescu, a anunţat, luni, preşedintele PNL, Crin Antonescu, după şedinţa USL. De asemenea, USL a hotărât să aibă un program politic comun la alegerile parlamentare, însă social-democraţii şi liberalii vor candida pe liste separate. Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a adăugat că USL a decis modificarea Legii electorale astfel încât la Camera Deputaţilor să se revină la votul pe listă, iar numărul deputaţilor să fie de maximum 300. El a afirmat că un număr mai mic de deputaţi asigură o întărire a prestigiului parlamentarilor şi că numărul de 300 de deputaţi va fi trecut şi în Constituţie, pentru a împiedica fluctuaţiile. Reacţiile parlamentarilor nemţeni nu au întârziat să apară. Dacă reprezentanţii USL susţin deciziile luate de conducerea uniunii, Opoziţia crede că totul este o capcană pregătită de PSD pentru PNL.

Senator Eugen Ţapu-Nazare (PNL): Decizii foarte bune!
”Cred că este o decizie foarte bună de a organiza acest referendum odată cu europarlamentarele. Cetăţenii României au dreptul să ştie ce preşedinte vor alege, ce atribuţii va avea acesta şi evident că noua Constituţie trebuie aprobată prin referendum înainte de alegerile prezidenţiale. Probabil cumularea lor va conduce la creşterea procentului de participare şi sper să se atingă acest prag electoral de 50 la sută plus 1. De regulă, la alegerile pentru Parlamentul European, interesul cetăţenilor este mai mic, deşi nu ar trebui să fie un interes scăzut, pentru că deciziile din Parlamentul European afectează viaţa oricărui român. Orice demers care duce la o participare mai mare la vot este un demers binevenit”, a declarat senatorul liberal Eugen Ţapu-Nazare.
În privinţa deciziei USL de a realiza un program politic comun pentru alegerile europarlamentare, preşedintele PNL Piatra Neamţ a declarat că indiferent de culoarea politică, toţi europarlamentarii români ar trebui să aibă un singur interes naţional: ”În alte state, în momentul în care este vorba de interesul naţional, toate partidele au poziţii comune. În sfârşit este o decizie care, cel puţin la nivelul USL, clarifică şi poziţia viitorilor europarlamentari vizavi de interesul naţional”.
Senatorul Eugen Ţapu-Nazare a adăugat că decizia de a reveni la alegerile pe liste de partid pentru Camera Deputaţilor, cu o limită de maxim 300 de deputaţi, clarifică situaţiile de genul celor din 2012, când din cauza ”imperfecţiunii legii electorale”, numărul parlamentarilor a crescut cu 130.

Deputat Ioan Munteanu (PSD): Este un test pentru USL!

Organizarea referendumului privind revizuirea Constituţiei odată cu alegerile europarlamentare este un test pentru USL, dacã reuşeşte să mai capaciteze oamenii la vot ca în 2012, susţine deputatul PSD Ioan Munteanu: ”Este clar că decizia pare una corectă, dar puţin riscantă. Realizarea pragului de 50 la sută plus 1 este obligatorie. Dacă se va organiza referendumul sâmbătă şi duminică, atunci este posibil să se realizeze pragul. În concluzie, cred că este o decizie bună”.
În privinţa deciziei USL de a realiza un program politic comun pentru alegerile europarlamentare, deputatul Ioan Munteanu a precizat că acest program ”nu poate fi decât cel de guvernare”.

Senator Ion Chelaru (PSD): Revenirea la liste, un pas înainte!
”Cred că este o decizie înţeleaptă de organizare a referendumului în două zile, pentru că suntem sub imperiul vechii legi, la care pragul de validare este de 50 la sută plus 1. Eu spun că în două zile se poate atinge acest prag. Nu este un lucru uşor, dar cred că aparatul de partid din USL va avea un cuvânt de spus pentru mobilizarea electoratului”, a declarat senatorul PSD Ioan Chelaru
Senatorul Ioan Chelaru, care este şi vicepreşedintele comisiei de reviziuire a Constituţiei a adăugat că se fac eforturi ca până la sfârşitul lunii ianuarie să fie discutate noile amendamente.
”Suntem în plin efort al comisiei de revizuire pentru a finaliza amendamentele urmare a discuţiei cu Comisa de la Veneţia şi discuţiile cu Consiliul Legislativ. Voi trimite săptămâna viitoare amendamentele către colegii din comisie. Este vorba de un proiect de revizuire a Constituţiei şi este nevoie de voturile a două treimi din membrii comisiei. Dorim aşadar ca până la sfârşitul lunii ianuarie să finalizăm şi să traducem noul proiect de Constituţie pentru a-l trimite Comisiei de la Veneţia. Această comisie se va reuni în a 98-a sesiune plenară în perioada 21-22 martie”, a declarat vicepreşedintele comisiei de revizuire a Constituţiei.
Membrii comisiei se vor reuni pe 27 ianuarie, atunci când vor discuta toate amendamentele noi, inclusiv cele trimise de uniunile profesionale, cu care de altfel, membrii comisiei se vor întâlni la Parlament.
În ceea ce priveşte revenierea la votul pe listă, la Camera Deputaţilor, parlamentarul a declarat: ”Din păcate, experimentul ultimilor ani ne-a dovedit că alegerile nu au scos în faţă o ridicare calitativă a membrilor Parlamentului, în ideea de a avea reprezentare pe toate profilele de specialitate în comisii. Revenirea la liste, deşi pare un pas înapoi, este un pas înainte în sensul în care partidele politice serioase vor avea grijă ca pe liste să fie specialişti din toate domeniile. Au existat propuneri şi o iniţiativă mai veche a parlamentarilor din tot spectrul politic în acest sens”, a declarat senatorul PSD Ioan Chelaru.
În privinţa alegerilor pentru Senat, Ioan Chelaru a adăugat că este posibil să se meargă pe un anume vot uninominal, dar că acest lucru ţine de decizia comisiei parlamentare care discută codul legilor electorale.

Deputat Elena Udrea (PDL): Ponta l-a prostit din nou pe Antonescu!

Victor Ponta a reuşit din nou să-l prostească pe Crin Antonescu şi i-a vândut iluzia că este în continuare candidatul USL la prezidenţiale, a declarat deputatul PDL Elena Udrea: ”Victor Ponta a reuşit să obţină tot ce voia – să ţină PNL la putere şi să aibă cu cine împărţi eşecul guvernării sau pe cine arunca vina, să treacă legea privind Roşia Montană, să modifice Codul Penal, să obţină o paritate de 2 la 1 pe listele pentru europarlamentare şi să-i pună la colţ pe liberalii care nu mai vor majoritate cu PSD în unele judeţe ale ţării. În schimbul promisiunii că va fi candidatul USL, Antonescu vinde PNL-ul şi abdică de la principiile de centru-dreapta pe care le-a tot rostit în ultima perioadă”.
Parlamentarul nemţean consideră că şansele ca referendumul privind modificarea Constituţiei să fie validat de către populaţie, în condiţiile în care nu se respectă nici numărul de 300 de parlamentari şi nici ideea Parlamentului unicameral, sunt absolut nule. ”Mai important, atribuţiile preşedintelui nu vor putea fi diminuate, ceea ce va anula şansele lui Crin Antonescu de a fi candidatul la prezidenţiale. PSD a obţinut amânarea pe care a dorit-o. Practic, Crin Antonescu a semnat astăzi că nu va fi niciodată preşedintele României şi îi oferă lui Ponta toate garanţiile că va conduce ţara în următorii 10 ani”.
Parlamentarul susţine că deciziile USL arată ”mai clar ca niciodată” de ce este absolut necesar ca toate forţele politice de centru-dreapta să se unească şi să ofere o alternativă în perspectiva alegerilor europarlamentare şi prezidenţiale din acest an.

Daniel VINCA