Elena Udrea la inaugurare / Hidrocentrala Roman – o promisiune devenită certitudine

hidro5 * Romanul a devenit producător de energie

Ziua de miercuri, 24 septembrie 2014, va rămâne întipărită în memoria istoriei romaşcane ca fiind momentul inaugurării celui mai laborios obiectiv de investiţie al municipiului Roman din ultimii 30 de ani, Centrala Hidroenergetică Roman 1. Acest proiect ambiţios a fost realizat cu fonduri europene. Acest eveniment istoric şi unic al activităţii autorităţilor administraţei publice locale din urbea muşatină reprezintă o importantă realizare a marii familii romaşcane. Startul realizării acestui ambiţios şi important proiect a fost în anul 2012, anul celor mai mari investiţii gestionate de municipalitatea locală după anul 1989.

Această investiţie va asigura de acum necesarul de energie electrică pentru iluminatul public şi pentru alimentarea instituţiilor de învăţământ.

„Prin acest proiect finalizat, Romanul a făcut un pas decisiv în trecerea de la „schimbarea la faţă a municipiului” la „schimbarea profundă şi durabilă a urbei muşatine” a spus în cuvântul de deschidere a ceremonialului de inaugurare a centralei, consilierul primarului municipiului Roman, Constantin Cudalb.

Pe platoul clădirii ce adăposteşte centrul de comandă şi control al hidrocentralei au fost martori la acest eveniment unic din istoria cetăţii muşatine peste 250 de cetăţeni ai Romanului şi din satele megieşe, Horia şi Cotu-Vameş. Mulţimea de oameni nerăbdători să asiste la acest moment a înfruntat cu stoicism rafalele de vânt rece.

La acest eveniment memorabil au fost prezenţi alături de primarul municipiului Roman,viceprimarul Lucian Micu, subprefectul judeţului Neamţ, Gheorghe Neculae, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Dan Manoliu, citymanagerul Romanului, inginerul Ovidiu Bojescu şi reprezentanţii constructorului şi ai proiectantului acestei construcţii complexe.

La ora 11 un sobor de preoţi ortodocşi şi romano-catolici în frunte cu Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul, episcop vicar al Arhipiscopiei Romanului şi Bacăului, a oficiat slujba religioasă de sfinţire a impunătoarei construcţii hidroenergetice rugându-se împreună cu toţi cei prezenţi pentru ca această lucrare să aducă bucurie şi preosperitate întregii comunităţi locale.

După sjulba de sfinţire ascultată cu pioşenie de toţi cei prezenţi au luat pe rând cuvântul reprezentanţii instituţiilor statului începând cu subprefectul judeţului care, şi-a amintit cu emoţie de anii tinereţii când în calitate de inginer specialist a pus umărul la edificarea unor construcţii similare în judeţ.

Toţi cei care, pe rând au luat cuvântul au menţionat rolul avut de ambiţiosul primar romaşcan, Laurenţiu Dan Leoreanu, cel care a transformat un vis în realitate. Această idee privind amplasarea unei hidrocentrale pe râul Moldova a apărut în urmă cu aproape 4 ani când a fost analizată pe „toate părţile” pentru a se convinge că este viabilă şi nu doar un vis nerealizabil. Odată găsite soluţii pentru a pune în practică acest vis a fost prezentat cetăţenilor urbei şi, cu toate cârcotelilor celor pesimişti iată, că a devenit realitate.

„Am participat astăzi la inaugurarea microhidrocentralei pe râul Moldova, un proiect realizat prin fonduri europene de primarul municipiului Roman, Laurenţiu Leoreanu.

Este dovada vie a faptului că, accesându-se banii de la UE, se poate îmbunătăţi viaţa comunităţilor locale. De aceea, îi încurajez pe toţi aleşii locali din ţară să acceseze fondurile europene şi să construiască pentru comunităţile pe care le păstoresc.
Uitându-mă la ceea ce a reuşit să realizeze Laurenţiu Leoreanu pentru Roman, cum a schimbat efectiv faţa unui oraş în bine, îmi dau seama că, dacă ar fi să luăm în calcul performanţa administrativă, cu siguranţă ar fi mult mai bun de Preşedinte al României decât Iohannis sau Ponta” a menţionat pe pagina personală de pe o cunoscută reţea de socializare deputata  romaşcanilor, Elena Udrea.

Cei care nu au mai fost pe malul râului Moldova de când  a început construcţia acestei hidrocentrale vor avea surpriza de a regăsi peisajul complet schimbat iar în locul în care odinioară romaşcanii obişnuiau a sta la soare pentru a se bronza acum se întinde lacul de acumulare de aproape 12 hectare.

Construcţia acestei hidrocentrale s-a făcut respectând cu stricteţe acele măsuri obligatorii pentru protejarea vieţuitoarelor apelor iar pentru ca peştii ce vieţuiesc în râul Moldova să nu aibă de suferit a fost creat special lângă baraj un canal prin care aceştia pot migra în continuare în amonte.

Construcţuia hidrocentralei s-a realizat urmărindu-se în permanenţă câteva obiective specifice ce au drept scop protecţia mediului prin reducerea emisiilor poluante, reducerea dependenţei de furnizorii de energie şi îmbunătăţirea siguranţei în aprovizionare, crearea de noi locuri de muncă, creşterea eficienţei energetice şi dezvoltarea durabilă a sistemului energetic prin promovarea sursei regenerabile de energie în zona Roman şi creşterea productivităţii pe plan local şi regional pentru reducerea decalajelor faţă de productivitatea medie la nivel naţional şi european.

Apariţia acestui obiectiv pe harta economică a Romanului înseamnă şi apariţia a 8 locuri noi de muncă iar comunitatea locală este beneficiar direct al acestei investiţii.

„Astăzi avem centrala hidroelectrică care uneşte Romanul şi Horia. Ideea s-a născut în iarna lui 2008 la o măsuţă dintr-un birou. Am spus că am consultat un specialist căruia nu i-am dat numele dar azi îl pot rosti – inginerul energetician Grigore Tartacan de la Piatra Neamţ, cu care am mers împreună pe malul Moldovei pentru a căuta un loc pentru această construcţie.Când am anunţat acest proiect, unii au crezut mai puţin, alţii deloc şi doar câţiva au crezut. Au fost şi momente grele dar am mers mai departe şi suntem în faţa unui fapt împlinit” a spus primarul Romanului, Laurenţiu Dan Leoreanu, ctitorul acestei măreţe realizări cu care Romanul şi romaşcanii se pot mândri în faţa unei naţiuni. Dan VASILIU