Elena Niță Ibrian, una dintre primele practicante ale alimentației fără foc

Ibrian sezatoare3*La șezătoarea-evocare de la Biblioteca județeană a participat, din proprie inițiativă, și președintele Constantin Iacoban, care a lucrat la apariția primei cărți cu rețete de crudități a Elenei Niță Ibrian

Evocarea la Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ a celei care a fost Elena Niță Ibrian, considerată pionier al mâncării fără foc, a fost un prilej pentru președintele Consiliului Județean Neamț, Constantin Iacoban, de a le povesti participanților la momentul de aducerea aminte despre cum a cunoscut-o și a lucrat la prima carte despre alimentația bazată pe crudități, apărută sub semnătura persoanei evocate.

Șezătoarea a avut loc în Sala Cupolă a Bibliotecii Județene „G.T. Kirileanu“, acolo unde s-a discutat despre personalitatea și contribuția Elenei Niță Ibrian la pregătirea oamenilor pentru a trăi sănătos, s-au ascultat cântece interpretate de Viorica Luca, iar Dorina Macovei a recitat poezii semnate de Gabriela Mihaela Pruteanu în volumul „Dansând cu îngerii“.

Atmosfera din Sala Cupola a Bibliotecii Județene a avut parfum rustic, dat de iile purtate de mai multe doamne prezente la eveniment, precum și de pereții frumos îmbrăcați cu cusături specific moldovenești și măști tradiționale.

Președintele Consiliului Județean le-a povestit participanților la șezătoare despre momentele frumoase de care își aduce aminte când e vorba despre Elena Niță Ibrian. „Mă pot mândri cu faptul că am cunoscut-o pe doamna Ibrian și că am lucrat la prima ei carte de rețete de crudități. Eu lucram la Cooperație și, pentru că terminasem «tehnologie alimentară», în anul 1985 am avut de lucrat la prima ei carte, bazată pe respectivele principii alimentare și am organizat prima ei expoziție culinară cu rețete de crudități. Numai că, pe vremea aceea, important era să găsești produsele, nu mai avea nimeni grija să le mai combine. Acum e o adevărată cultură a combinațiilor culinare, iar internetul nu mai termină cu dat sfaturi! Mă întreb ce s-ar fi întâmplat la acea vreme, dacă ar fi existat facilitățile tehnologiei de acum! Îmi amintesc și cât s-a muncit ca să bată cineva la mașină cartea de rețete de crudități! Acum nici nu mai contează, important este că s-a realizat ceva, că în urma doamnei Ibrian au rămas atâtea cărți și că oamenii încep să se întoarcă la sfaturile ei, caută să trăiască sănătos. Mă bucură că în acest spațiu frumos există atmosfera aceasta de mediu tradițional, cu lucruri realizate manual. E important să avem astfel de frumuseți în fața ochilor și nu iatagane turcești sau mai știu eu ce, care nu au nici o legătură cu noi. La Piatra Neamț e bine să avem lucrurile noastre, pentru că avem ce arăta! Aici arta e la noi acasă și pentru asta trebuie să fim mândri și totodată să știm să ne punem în valoare printr-o astfel de zestre. Sunt frumoase șezătorile noastre, sunt dătătoare de bucurii și de optimism. Le mulțumesc celor care s-au gândit ca din timpul lor să aloce puțin memoriei Elenei Niți Ibrian și să ne creeze o seară așa frumoasă“, a declarat Constantin Iacoban, președinte al Consiliului Județean Neamț.

Elena Niță Ibrian s-a născut pe 12 noiembrie 1921, într-o familie de țărani. A rămas de mică fără mamă și și-a crescut cei opt frați până au ajuns la casele lor. De la mamă și mai ales de la bunică a învățat meșteșugul tapiseriei și taina plantelor. La nici 25 de ani s-a îmbolnăvit de cancer și, în ciuda operației și a tratamentelor, s-a simțit tot mai rău. Dar a auzit de la o cunoștință despre cura de sucuri de crudități care dădea rezultate bune în tratarea cancerului. A început să consume sucuri și după cinci săptămâni și-a revenit. Așa că a început să studieze despre hrana vie și tratarea bolilor prin metode naturale. A scris cărți și i-a sfătuit pe oameni despre cum să se trateze naturist, fără pretenții financiare. A murit pe 9 septembrie, 2009, cu două luni înainte de a împlini 88 de ani. (Z.C.)