Elena Bulgărea – purtătorul de cuvânt care protejează până şi sexul infractorilor

Bulgarea

* De când au intrat în vigoare noile coduri, buletinul de presă al Poliţiei Neamţ este plin de „persoane” care comit „infracţiunii”, fără iniţiale, fără vârste, fără localităţi de domiciliu

* „Ni s-a spus de la Bucureşti că nu mai avem voie să folosim cuvântul „suspecţi”, în  nici un caz să dăm nume”, s-a justificat purtătorul de cuvânt al Poliţiei Neamţ

* „Sugestiile” de la Bucureşti n-au ajuns, însă, la inspectoratele de prin vecini, care continuă să redacteze buletinele de presă ca şi până acum

De când au apărut noile coduri, toată lumea implicată în măreţul sistem de înfăptuire a justiţiei o ţine din şedinţă în şedinţă şi din consultare în instruire, iar pe ecranele televizoarelor se perindă tot felul de specialişti care vorbesc, de multe ori excesiv de tehnic, despre noile proceduri. Sunt însă şi „persoane” – ca să folosim un cuvânt deja consacrat, care nu-şi bat capul că e mult mai comod aşa. Din această onorabilă categorie face parte proaspăta şi inegalabila purtătoare de cuvânt a Poliţiei Neamţ, subinspectorul Elena Bulgărea. Nici nu se uscase bine cerneala de pe dispoziţia care o delega pe funcţie şi devenise previzibilă preocuparea ei pentru imaginea inspectoratului şi pentru oferirea unor informaţii corecte, complete şi, mai ales, imediate. De exemplu, când am întrebat-o câţi ani avea pacientul care a plecat de la Sanatoriul Bisericani şi a îngheţat în pădure, a răspuns absolut profesionist că „urmează să fie centralizate datele şi o să le am mâine probabil”. Un simplu telefon la şeful de post ne-a lămurit pe loc. Omul avea 71 de ani şi nu erau nici un fel de date de centralizat. A fost internat cu acte în regulă, se ştia cine este, câţi ani are şi unde locuieşte.

Revenind la buletinele de presă, absolut senzaţionale din ultimele zile, constatăm nu doar că d-na Bulgărea nu mai dă iniţialele, vârstele şi localităţile de domiciliu ale infractorilor, dar nici măcar nu precizează dacă sunt bărbaţi sau femei, minori sau adulţi. Adică nu spune mai nimic. Spre exemplificare, iată buletinul de evenimente de ieri, exact aşa cum l-a redactat ofiţerul de presă: „ În data de 04.02.2014, 6 poliţişti din cadrul Secţiei nr.7 de Poliţie Sagna au desfăşurat activităţi specifice pe raza de competenţă, în cadrul unui plan de acţiune pe linia prevenirii braconajului piscicol. Aceştia au efectuat verificări pe răul Siret, între localităţile Buruieneşti – Gâdinţi şi iazurile din comunele arondate secţiei, fapt pentru care au constat două infracţiunii (n.r. corect era constatat două infracţiuni, cu un singur „i”) privind folosirea la pescuit de către persoanele neautorizate a uneltelor de pescuit comercial. Astfel de acţiuni vor fi organizate în următoarea perioadă de timp, de către structurile de ordine publică din judeţul Neamţ”. A doua ştire, la fel de complexă, este despre un furt: „În ziua de 04.02.2014, în jurul orei ora 23.23, o patrulă de siguranţă

publică din cadrul Poliţiei mun. Roman, în timp ce îşi desfăşura activitatea în zona de competenţă, a depistat în flagrant o persoană bănuită de săvârşirea unui furt de pe raza municipiului Roman. În cauză se efectuează cercetări cu privire la stabilirea împrejurărilor comiterii faptei”.

 

* „Articolul 304, coroborat cu articolul 285, nu ne mai permite!”

 

După ce-am cerut detalii, subinspectorul Bulgărea a spus „neoficial” că „persoana” suspectată de furt este un bărbat şi ar fi furat un…circular. După care au urmat explicaţiile despre buletinul de presă. Pline de expresii impersonale, evident: „S-a vorbit şi la Bucureşti şi ni s-a spus că nu mai avem voie să folosim cuvântul „suspecţi”, în nici un caz să dăm nume. La Bucureşti, la centrul nostru de presă, de acolo ni s-a spus. Aşa s-a hotărât. Articolul 304 din Noul Cod Penal, coroborat cu articolul 285 din Noul Cod de Procedură Penală, nu ne mai permite. Nu. Nu ni s-a dat ordin, doar ni s-a spus. Acum nu mai există faza actelor premergătoare, începe urmărirea penală din momentul constatării faptei, iar urmărirea penală este secretă”.

Articolul 304, prevede la primul punct: „ Divulgarea, fără drept, a unor informaţii secrete de serviciu sau care nu sunt destinate publicitâţii, de către cel care le cunoaşte datorită atribuţiilor de serviciu, dacă prin aceasta sunt afectate interesele sau activitatea unei persoane juridice, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”. Probabil că singura parte care merită discutată este cea cu „interesele sau activitatea unei persoane juridice”, activitate care nu pricepem de ce ar putea fi afectată dacă hoţul este bărbat, are 20 de ani şi-l cheamă Gheorghe R., de exemplu.

 

Absolut la întâmplare, am căutat, ieri, buletinele de presă ale altor inspectorate de poliţie. Şi am constatat că „sugestiile” de la Bucureşti, deşi au ajuns la Piatra Neamţ, n-au „trecut” prin Bacău. „Un echipaj de poliţie rutieră a depistat în trafic, pe DN 2, în localitatea Nicolae Bălcescu, la data de 02.02.2014, în jurul orei 18.30, un autoturism condus de A. Valeriu, de 51 de ani, din Bucureşti. În urma controlului efectuat, poliţiştii au constatat că bărbatul transporta 1879 de pachete de ţigări nemarcate şi 950 de pachete de ţigări de provenienţă Ucraina, fără documente legale de provenienţă”.

Şi nici prin Covasna: „În data de 04 februarie a.c., poliţiştii din cadrul Postului de Poliţie Brăduţ, în urma cercetărilor efectuate în cauza privind furtul din locuinţa numitului D. I. A. de 27 de ani, au reuşit identificarea făptuitorului în persoana numitului L. B. de 13 ani. Din cele 14 kg de făină albă şi cei 22 de litri de ulei alimentar sustraşi, poliţiştii au reuşit recuperarea integrală a cantităţii de ulei, care a fost restituită părţii vătămate”.

La Suceava e, de asemenea, „mare grijă” pentru protejarea infractorilor. Încă din titlul unei ştiri se foloseşte cuvântul „interzis”:  „Suspecţi de fapte penale identificaţi şi cercetaţi de poliţişti”. Iar suspecţii în cauză  mai sunt şi minori şi tot au iniţiale: „La 03.02.3014, ora  10.00, Postul de poliţie Moldoviţa a fost sesizat de R. Andrei, de  37 ani, localnic, administrator la un bar din localitate, despre faptul că în seara de 02/03.02.2014,  persoane necunoscute au sustras mai multe pachete de ţigări, băuturi alcoolice şi suma de 64 lei, valoarea prejudiciului fiind de aproximativ 280 lei. În urma activităţilor întreprinse de poliţişti autorii au fost identificaţi, în persoana minorilor U.A., de 15 ani şi M.G., de 12 ani, ambii din localitate, de la care s-a recuperat prejudiciul în totalitate”.

În concluzie, activitatea de comunicare ţine de modul în care interpretează fiecare legea, de responsabilitate şi de cheful de a-şi face traeaba, până la urmă. Iar d-na Bulgărea, cu tot respectul, pare obosită gata, de când a preluat funcţia.

Cristina MIRCEA

 

Limba română, dar nu în timpul programului

Printre multele greşeli de exprimare, peste care trecem cu vederea că nu suntem atât de cârcotaşi, Elena Bulgărea are probleme mari de ortografie. Foloseşte constant „20 de sancţiunii” şi „două infracţiunii”, deşi noi ceilalţi, care nu am absolvit Academia de poliţie la frecvenţă redusă, ştim că pluralul nearticulat al substantivului sancţiune este sancţiuni, şi forma articulată de genitiv-dativ este sancţiunii.