Echipajele de pe ambulanţe, expuse la intervenţii în costumaţii nesigure!

S-au folosit materiale care nu corespundeau din punct de vedere al calităţii, ceea ce a dus la degradarea prematură a echipamentelor, cheltuieli suplimentare, şi care au afectat sănătatea purtătorului”, recunosc oficialii MS

Echipajele de pe salvările Serviciului de Ambulanţă Neamţ ar trebui să poarte echipamente care să le confere cu adevărat protecţie pe timpul intervenţiei, care să-i facă vizibili şi să le asigure protecţie. Semnalul de alarmă este tras de oficialii Ministerului Sănătăţii, care propun abrogarea totală a actualului ordin MS, valabil din 2010, care stabileşte echipamentul individual de protecţie de mare vizibilitate al personalului operativ de intervenţie din serviciile de ambulanţă, având în vedere că, încă din anul 2013, comsia europeană a adus modificări normelor care prevăd expres noile cerinţe cu privire la comportarea materialelor utilizate pentru fabricarea echipamentelor de protecţie.

În acest sens, miercuri, 23 august 2017, Ministerul Sănătății a lansat în dezbatere publică proiectul de Ordin privind aprobarea Regulamentului pentru compunerea şi portul echipamentului individual de protecţie de mare vizibilitate şi uniforma de ceremonii pentru personalul operativ de intervenţie din cadrul Serviciilor de ambulanţă judeţene, a normelor privind echiparea acestor categorii de personal, precum şi a regulilor pentru aplicarea acestora. Echipamentul utilizat de personalul operativ de intervenţie din serviciile publice de ambulanţă are rolul de a proteja purtătorul de potenţialele pericole în timpul executării sarcinilor de serviciu, siguranţa şi sănătatea în muncă. Or, aşa cum au subliniat iniţiatorii normativului supus dezbaterii publice, un echipament inadecvat îngreunează intervenţia şi creşte riscul ca personalul operativ să devină victima unor accidente de muncă– fracturi, zdrobiri la nivelul membrelor inferioare protejate de bocanci, contaminări cu lichide biologice în timpul intervenţiilor, arsuri şi altele.

Actualul echipament de protecţie prevăzut în ordin nu a fost şi nu este certificat conform normelor europene, certificare care să ofere siguranţă şi vizibilitate în orice condiţii meteo pet imp de zi sau pet imp de noapte. Culoarea flourescentă a materialelor prevăzută în Anexa 1 punctul 1 din ordinul Ministrului Sănătăţii 1479/2010 este prevăzută a fi culoarea fluorescent cu codul RAL 3026 în combinaţie cu culoarea cu codul RAL 5011. Executarea echipamentelor de protecţie trebuie să fie făcută după noile reglementări europene în vederea certificării acestora. Folosirea materialelor la executarea echipamentului a dat loc interpretărilor şi s-au folosit materiale care nu corespundeau din punct de vedere al calităţii, ceea ce a dus la degradarea prematură a echipamentelor, cheltuieli suplimentare, iar din punct de vedere al confortului la purtare, acestea au afectat sănătatea purtătorului. Conform noilor prevederi europene în cazul materialelor reflectorizante, acestea trebuie să îşi păstreze proprietăţile şi după expunerea la ploaie, la variaţiile de temperatură, frecare, îndoirea la temperature scăzute, spălare, centrifugare. Pentru materialele fluorescente, acestea trebuie să îşi păstreze proprietăţile în cazul expunerii îndeplungate la raze UV, modificări dimensionale”, se arată în Nota de fundamentare a noului ordin , supus dezbaterii publice pe site-ul MS.

Documentul mai arată că managerul general al serviciului de ambulanţă este cel care, în calitate de ordonator de credite, are obligaţia de a prevedea anual în bugetul de venituri şi cheltuieli fondurile necesare procurării noului echipament individual de protecţie şi a uniformei de ceremonie, pentru personalul operativ de intervenţie, cele două urmând a fi finanţate integral din bugetul unităţii.

Geanina NICORESCU