„E-arhiva comunității noastre” – proiect de imortalizare a trecutului

e-arhiva-hanguO arhivă are o importanță majoră în viața unei comunități, pentru că din acest depozit de documente, manuscrise, hărți, lucrări de cercetare, cărți, fotografii și, nu în ultimul rând, înregistrări video, comunitatea își trage seva existențială, conturându-și identitatea, scriindu-și istoria, cunoscându-și trecutul, păstrându-și tradițiile și obiceiurile, pentru a-și construi prezentul și a pune temelie viitorului.

În zilele noastre, o arhivă poate fi constituită dintr-o bază de date electronice, sistematizate pe ani, care poate fi „răsfoită” mult mai simplu, mai rapid și mai ușor, decât documentele dintr-o arhivă clasică.

O astfel de E-arhivă încearcă să pună la punct şi Biblioteca Comunală Hangu, prin inimoasa bibliotecară Liliana Pântea, în cadrul proiectului „E-arhiva comunităţii noastre.”

„Proiectul reprezintă de fapt o poartă de acces spre cunoașterea istoriei acestor ținuturi, a tradițiilor și obiceiurilor noastre, dar, foarte important, consider eu, și o poartă de acces  către noi, deschisă tuturor, o poartă care să le permită doritorilor să ne cunoască așa cum am fost și așa cum suntem, și, de ce nu, poarta noastră de acces către viitor, prin deschiderea de noi conexiuni, de noi oportunități”, ne-a spus Liliana Pântea.

De ce este nevoie de o E-arhivă?

Comuna Hangu este renumită pentru zestrea sa spirituală şi pentru trecutul istoric. Baza de date a comunității, aflată la Biblioteca Hangu, este constituită din: lucrări privind istoricul localității, o colecție de 75 de fotografii vechi (din perioada 1930 –  1985), în format clasic și electronic, o colecție de legende despre localitatea Hangu, o culegere de strigături, catrene, poezii populare, texte de teatru folcloric, fotografii de la serbările școlare, inaugurarea Primăriei, ședința de investire în funcție a primarului și consilierilor, spectacolul de tradiții și obiceiuri de iarnă „Am venit să vă urăm!”, o bibliografie cu cărțile în care se regăsesc informații despre comuna Hangu, toate în format electronic. La acestea se adaugă și o bază de date referitoare la  activitatea bibliotecii, începând din anul 2010, an în care instituția a obținut, în cadrul  concursului „O fotografie face mai mult decât o mie de cuvinte”, un aparat foto digital.

„Din păcate, toate aceste documente sunt, în prezent, stocate pe DVD-uri. O parte dintre ele, deși păstrate cu grijă, nu au mai putut fi utilizate (datorită folosirii repetate, pe diferite calculatoare) și astfel, am pierdut o mare parte din documentele adunate până acum. Pentru a putea păstra în siguranță – pentru noi, dar mai ales pentru generațiile viitoare – aceste informații, avem nevoie de un laptop pe care să existe doar această arhivă electronică și de un USB Flash Drive, pentru stocarea documentelor și fotografiilor. Această bază de date ne-ar ajuta atunci când am avea de făcut prezentări video în bibliotecă, la orele de curs, la întâlniri, evenimente şi simpozioane pe această temă”, a adăugat Liliana Pântea.

Până în momentul în care proiectul va obţine finanţare, Biblioteca Hangu pregăteşte documentele destinate E-arhivei, derulând activităţi de promovare a tradiţiilor locale. Astfel, în anul 2014 Biblioteca Hangu a participat la concursul «Borcanul de dulceață»,  cu o culegere de catrene, strigături și versuri populare adunate de către copii, de la oamenii în vârstă din comună, intitulată „Dulceața vorbelor cu haz”. Prestaţia copiilor a fost recompensată de organizatori cu o cameră video, cu ajutorul căreia a fost  filmată sceneta „Iliuță de la Hangu”.

Ultima experiență specială, în care biblioteca a avut nevoie de o parte dintre informațiile aflate în arhiva electronică, a fost proiectul „Hangu, file de istorie”, derulat în luna februarie a acestui an, proiect care s-a vrut o călătorie virtuală, în spațiu și timp, prin „Ţara Hangului” de altă dată, în vederea redescoperirii, definirii și cunoașterii istoriei locale.

Irina NASTASIU