Duminica Rusaliilor / Pogorârea Sfântului Duh

Pogorarea Duhului Sfant

 

Duminica Rusaliilor, numită şi Duminica Mare, este una dintre marile sărbători împărăteşti în legătură cu Sfintele Paşte. Cronologic, această sărbătoare coincidea cu sărbătoarea păgână Rosalia – din latinescul rosa (trandafir) care înseamnă la romani sărbătoarea trandafirilor. Era sărbătoarea rozelor, când cei vii se întîlneau cu cei morţi în acel praznic ţinut pe iarbă în cimitire; atunci se adunceau la morminte multe roze. Creştinii au păstrat numele păgân al sărbătorii, dar i-au dat un conţinut creştin. I-au păstrat numele şi spre a nu fi prea bruscă trecerea de la vechea credinţă la cea nouă, creştină.

În creştinism este Duminica cincizecimii. Se numeşte astfel pentru că se sărbătoresc 50 de zile de la Învierea Domnului şi în a 10-a zi de la Înălţarea Mântuitorului la cer, şi pentru că atunci sărbătoreau şi evreii praznicul cincizecimii. Se numeşte Pogorârea Sfântului Duh pentru că în această zi s-a pogorât Duhul Sfânt sub forma limbilor de foc asupra Sfinţilor Apostoli, care din acea zi au început propovăduirea Sf. Evanghelii în lume, după porunca Mântuitorului.

Cincizecimea este şi ziua întemeierii văzute a Bisericii creştine, deoarece în urma propovăduirii Sf. Apostoli, încărcaţi de Duhul Sfânt, s-au botezat în prima zi 3000 de oameni, iar în a doua zi, 2000 de oameni, care au constituit prima comunitate creştină (Fapte 2, 41). Era în ziua aceea mulţime de oameni la Ierusalim, căci era ziua cincizecimii la evrei şi toţi se mirau că, deşi erau oameni ce vorbeau limbi diferite, ei înţelegeau cuvintele Apostolilor, care vorbeau în limbi diferite.

Fiind încredinţaţi că, în ziua Cincizecimii, Sf. Duh este permament în Biserică cu lucrarea lui sfinţitoare prin cele şapte taine (care sunt Botezul, Sf. Mir, Sf. Împărtăşanie, Spovedania, Cununia, Maslul, Preoţia), care sunt necesare pentru mântuire, să ne împărătăşim din bogăţia imensă a darurilor Sale (duhul înţelepciunii, înţelegerii, sfatului, tăriei, cunoştinţei, bunei-credinţe şi temerii de Dumnezeu), rostind întru smerenia sufetului nostru „vino, Duhule Sfinte, şi te sălăşluieşte întru noi şi ne curăţeşte pe noi de toată întinăciunea şi mântuieşte sufletele noastre”. Amin.

Preot prof. Dumitru CHIŢIMUŞ