Duminică puteţi vota în orice localitate!

ALEGERI PARLAMENTARE - DAN VOICULESCU - BUCURESTI

Specificul alegerilor europarlamentare (buletinuld e vot este identic pentru toată ţara) prezintă un avantaj major pentru alegătorul nemţean care nu e în localitatea sa: poate vota în orice altă localitate din judeţ, din ţară sau, dacă e în străinătate, la secţiile deschise la ambasade sau consulate.

Ca şi la alte alegeri, e vorba şi acum de mai multe liste. Pe lista permanentă deja întocmită sunt trecuţi alegătorii care au domiciliul pe raza secţiei de votare. Pe lista specială pot vota cetăţenii din alte ţări ale Europei aflaţi duminică, 25 mai, în România.

Pe lista suplimentară pot vota membrii secţiei de votare, alte persoane implicate în procesul organizatoric (poliţiştii, jandarmii, pompierii care asigură paza secţiilor de votare), cei cu domiciliul pe raza secţiei dar omişi din lista permanentă şi cetăţenii cu domiciliul în altă localitate care nu mai pot ajunge la secţia lor.

Altfel spus, un cetăţean din Neamţ poate vota în orice secţie din judeţ dar din altă localitate iar în localitatea de domiciliu îşi poate exprima opţiunea doar la secţia lui.

Cetăţenii netransportabili din motive de boală sau invaliditate îşi pot exercita dreptul de vot cu ajutorul urnei speciale. Pentru aceasta, ei trebuie să facă o cerere scrisa, depusă la secţia de votare cel mai tarziu în preziua alegerilor, la care să anexeze copii ale unor acte medicale sau alte acte oficiale din care să rezulte că nu sunt transportabili.

Urna speciala va fi folosită şi în cazul reţinuţilor sau deţinuţilor în baza unui mandat de arestare preventivă sau pentru cei care executa o pedeapsa privativă de libertate, dar nu si-au pierdut drepturile electorale. Astfel de situaţii pot fi întâlnite în cazurile unor personae reţinute preventive şi aflate în arestul IPJ Neamţ.

Votarea se desfăşoară în data de 25 mai 2014, în toate cele 481 secţii de votare din Neamţ (plus cele cinci pentru alegerile parţiale de la Mărgineni) începând cu ora 7.00 şi se încheie la ora 21.00. În acest interval de timp, alegatorii se pot prezenta la secţiile de votare, legitimându-se cu un document valabil de identitate: cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, cartea de identitate electronică, buletinul de identitate, paşaportul diplomatic sau paşaport diplomatic electronic, în cazul membrilor reprezentantelor diplomatice, pasaport de serviciu, paşaport simplu sau paşaport simplu electronic, paşaport simplu temporar, carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din şcolile militare.

După ce prezintă oricare dintre aceste acte, membrii biroului electoral al secţiei de votare (BSV) verifică inscrierea în lista electorală şi încredinţează alegatorului buletinele de vot şi ştampila cu menţiunea „votat”.

Odată ce primesc buletinele şi stampilele de vot, alegatorii vor vota separat, în cabine de vot închise, aplicând ştampila cu mentiunea „votat” în patrulaterul care cuprinde lista de candidaţi sau numele candidatului pe care îl votează.

La ieşirea din cabina de vot, alegătorul pune buletinul în urnă, predă ştampila şi reprimeşte actul de identitate pe care a fost lipit timbrul autocolant (cărţi de identitate) sau s-a aplicat ştampila votat (buletine de identitate).

Toate aceste chestiuni dar şi altele legate de atribuţii, transport buletine de vot spre secţii şi apoi, spre BEJ, asigurarea materialelor etc au făcut şi obiectul instruirilor care au loc, de luni încoace, cu secretarii de localităţi, cu preşedinţii şi locţiitorii birourilor secţiilor de votare.

De azi începe şi distribuirea spre localităţi a buletinelor de vot. Astfel, azi acestea vor fi remise către unităţile administrative teritoriale din Bicaz, Târgu Neamţ şi comunele de sub jurisdicţiile Judecătoriilor din aceste două oraşe. Joi va fi rândul oraşului Piatra Neamţ şi a comunelor din jurisdiscţia Judecătoriei de aici să fie destinaţii ale transporturilor speciale. Ziua de vineri e rezervată pentru zona Roman.

 

Daniel VINCA