Duminică, la Sala de Festivităţi a Colegiului „Petru Rareş”: Concert de colinde tradiţionale româneşti

PC050974(1)Duminică, 7 decembrie, Sala de Festivităţi a Colegiului „Petru Rareş” va găzdui, începând cu orele 17.00, un concert de colinde tradiţionale româneşti, susţinut de Corul de maici de la Mănăstirea Văratic şi de Grupul de copii „Balada” din Bucovina.

Evenimentul este organizat de Parohia „Acoperământul Maicii Domnului” – Precista III – Piatra-Neamţ şi revista „Glasul Sfinţilor Părinţi”.
„Vrem să aducem bucurie în sufletele oamenilor, prin promovarea colindelor tradiţionale. Din păcate colindele tradiţionale nu sunt cunoscute suficient, deşi există mulţi colindători, chiar profesionişti. Considerăm, însă, că o colindă tradiţională e mult mai plăcută, purtându-ne în lumea satului românesc de odinioară”, ne-a spus părintele Sorin Vieru, organizator al evenimentului.
Grupul vocal folcloric „Balada” din Fălticeni s-a născut în urmă cu 35 de ani, cu micii artişti din Casa de Copii Fălticeni şi, în paralel, cu tinere cadre didactice din Fălticeni. Prima diplomă importantă a fost obţinută la Festivalul Naţional „Cântarea României” din 1979. Apoi, din 1986, grupul a devenit colaborator permanent al emisiunii „Tezaur folcloric”, fiind apreciat şi invitat la concertele organizate de regretata Mărioara Murărescu. Acum, grupul „Balada” are în componenţă peste cincizeci de membri, de la grădiniţă până la Conservator.
„Pentru noi, tradiţia este viaţă. Încerc să-i învăţ pe copii să descopere valorile autentice ale satului – şi, mai mult, să le trăiască, să le transmită, să le pună în lumină… Eu cred cu tărie că «tradiţiile sunt amintirile sfinte ale omului de pe vremea când trăia în Rai», cum spunea unul dintre Sfinţii închisorilor. În acelaşi timp, modernitatea poate avea latura ei pozitivă, cum zice duhovnicul meu, dacă se alimentează din rădăcinile adânci ale tradiţiilor, ale neuitării.
Modernitatea fără «rădăcini» se suspendă. De unde altfel să se alimenteze?… Aşa gândesc eu, de aceea încerc să trăiesc azi tradiţiile, să le transmit oamenilor de azi, moderni, conştientizând în mine chemarea străbunilor mei, cei care mi-au lăsat în taină, ascunse sub fiecare piatră pe care calc, balade, doine sau fărâme din ele.
Cu dar de Sus, le încălzesc în sufletul meu şi le dăruiesc, fără să mă tem de tăvălugul modernismului”, declara, în ianuarie 2013, prof. Maria Tanasă, coordonatoarea grupului „Balada” din Fălticeni, pentru revista „Familia ortodoxă”.

Irina NASTASIU