DSVSA Neamț: în județul nostru nu a ajuns miere de origine Franța din lotul posibil toxic

Din totalul celor 11 probe de miere prelevate de responsabilii Autorității Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, în cadrul acțiunilor de control privind parametrii de calitate ai produselor alimentare comercializate pe piața din România, la o singură probă, având originea Franța, a fost constatată o depășire a limitei maxime permise de HMF (hidroximetilfurfural).

În proba neconformă a fost identificată o cantitate de 5,91 mg de HMF la 100 g miere, în condițiile în care se admit maxim 4 mg. Este vorba de un coeficient enzimatic care ne precizează condiția fructozei și, în mod evident, zahărul își schimbă proprietățile prin caramelizare. Odată ars, degajă niște substanțe melanoide, care în timp pot duce la boli grave.

Conform procedurilor, ANSVSA a identificat lotul și a demarat acțiunea de retragere de pe piață a tuturor unităților de produs din acest lot. Lotul respectiv era constituit din 396 de borcane de sticlă de 500 g, din care au fost identificate, retrase de la comercializare și puse sub sechestru oficial, un număr de 108 unități.

ANSVSA nu a comunicat numele producătorului și nici din ce magazin a fost retras lotul, pentru că exista posibilitatea ca reprezentanții producătorului să conteste rezultatele testelor. Au confirmat, însă, că s-au vândut 288 de borcane de miere.

„Referitor la produsul incriminat «miere de albine» origine Franța, DSVSA Neamț nu a fost notificată privind recepția și comercializarea acestui produs în județ“, ne-a transmis dr. Gheorghe Călin, șef SCOSA în cadrul DSVSA Neamț.

Inspectorii sanitari veterinari din județul promit să fie în continuare vigilenți pentru sănătatea populației, iar în perioada Paștelui vor avea atenția sporită. La sediul DSVSA Neamț se va lucra în regim de permanență pentru a putea fi preluate sesizări și reclamații, iar în cazul apariției unor probleme să se poată interveni prompt.

Geanina NICORESCU