DSP Neamţ vă sfătuieşte să vă feriţi singuri de alimentele alterate / „ESTE VARĂ! Apără-te singur de bolile cu transmitere digestivă!”

Direcţia de Sănătate Publică Neamţ a lansat, ieri, o avertizare privind pericolul îmbolnăvirilor în această perioadă caniculară, cele mai frecvente fiind afecţiunile infecţioase cu transmitere digestivă-respectiv boala diareică acută, toxiinfecţiile alimentare. Prin campania „Este vară! Apără-te singur de bolile cu transmitere digestivă!”, conducerea DSP Neamţ reaminteşte populaţiei riscurile la care se supune prin consumul unor alimente insuficient preparate ori cu modificări organoleptice.

„Toxiinfecţiile alimentare sunt îmbolnăviri acute de cauză toxică sau infecţioasă, apărute la maximum 72 de ore după consumul unor alimente contaminate cu microorganisme sau toxine microbiene şi caracterizate prin greţuri, vărsături, dureri abdominale, diaree cu sau fără febră, ameţeli, stare de şoc. Germenii implicaţi în apariţia toxiinfecţiilor alimentare aparţin mai multor genuri microbiene cum ar fi: Salmonella, Shigella, Escherichia, Proteus, Clostridium. Aceştia produc îmbolnăvirea datorită înmulţirii lor în aliment şi/sau toxinei pe care o eliberează. Alimentele implicate cel mai frecvent în producerea toxiinfecţiilor alimentare sunt: preparatele de ouă şi carne, lactatele, cremele, maioneza, îngheţata. Toxiinfecţiile alimentare sunt mai frevente în sezonul estival, iar gravitatea clinică depinde de germenii incriminaţi precum şi de cantitatea de aliment ingerată. În prezenţa febrei, vărsăturilor repetate, scaunelor frecvente şi lichide (cu mucozităţi şi sânge) prezentarea la medic este obligatorie! Este contraindicată administrarea fără avizul medicului a medicamentelor antidiareice şi a antibioticelor”, a menţionat dr. Mirela Grădinaru, medic şef în cadrul DSP Neamţ.

Medicul subliniază că se impune folosirea doar a surselor de apă potabilă pentru preparea alimentelor şi consumul uman. O atenţie deosebită trebuie acordată apei folosite la prepararea alimentelor pentru copii: fierberea apei este obligatorie, în cazul în care există indoieli asupra calităţii surselor de apă potabile ce sunt folosite pentru consumul uman şi prepararea alimentelor. Trebuie evitat consumul de alimente vândute pe stradă, precum îngheţată, prăjituri, produse de patiserie, hot-dog, mici, hamburger. Nu în ultimul rând, se impune fierberea laptelui, în cazul în care acesta nu este pasteurizat.