DSP Neamț a rămas fără anumite vaccinuri

* Noul ministrul al sănătății, despre situația stocurilor la nivel național: „Am găsit o situație dezastruoasă, cu vaccinuri insuficiente sau chiar neachiziționate la preluarea mandatului“

 

Situația îngrijorătoare privind stadiul vaccinării obligatorii a copiilor este generată, într-o mare măsură, și de neputința autorității sanitare de a asigura dozele necesare în campanile de imunizare. Acest fapt îngrijorător a fost semnalat, ieri, de însuși ministrul sănătății, Florian Bodog. Ministrul nou învestit și-a pus mâinile-n cap când a depistat că unele vaccinuri nici măcar n-au fost comandate anul trecut.

Evident, nici Direcția de Sănătate Publică Neamț nu dispune de acele vaccinuri care nu se găsesc la nivel național.

„Vaccinul diftero-tetano-pertussis acelular, poliomielitic inactivat ( DTPa – VPI) este utilizat pentru prevenirea îmbolnăvirii prin difterie, tetanos, tuse convulsivă și poliomielita pentru copiii cu vârsta de 6 ani. Stocurile sunt epuizate din cauza faptului că în 2016 nu a fost achiziționat. În prezent Ministerul Sănătății este în curs de derulare a procedurii de achiziție“, a transmis ministrul sănătății, printr-un comunicat de presă.

Purtătorul de cuvânt al DSP Neamț, dr. Mirela Grădinaru, ne-a informat că, la data de 25 ianuarie 2017, DSP Neamț mai avea 598 doze de vaccin Hepatitic B pediatric, vaccin BCG – 4.000 doze, vaccin DTPa-VPI-Hib-HepB – 247 doze, vaccin ROR – 252 doze, zero doze Vaccin DTPa-VPI, vaccin dT (adulți) – 140 doze și nicio doză de vaccin gripal.

Vaccinul BCG este utilizat pentru prevenirea îmbolnăvirii nou născuților de tuberculoză, în special a formelor grave de meningită și encefalită în cazul în care aceștia vin în contact cu persoane bolnave sau purtătoare de bacil Koch, iar vaccinul hepatitic B pediatric este utilizat pentru prevenirea îmbolnăvirii copiilor de hepatită B. La nivel național sunt pe stoc de 22.300 doze, însă ministrul sănătății a ținut să precizeze că nu există nicio disponibilitate a producătorilor de a livra alte doze din acest vaccin către România. De aceea, Ministerul Sănătății a început demersurile pentru a identifica posibile stocuri în alte state UE. Precizăm că în luna decembrie a fost aprobată o schemă de vaccinare alternativă pentru asigurarea protecției copiilor născuți din mame cu hepatită B. Astfel, medicul de familie va administra vaccin hexavalent acestor mame de la vârsta de 6 săptămâni a copilului.

Vaccinul hexavalent diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic-Haemophilus B-hepatitic B (DTPa–VPI–HiB–HB) este utilizat pentru prevenirea îmbolnăvirii prin difterie, tetanos, tuse convulsivă, poliomielită, hepatită de tip B și infecția cu Haemophilus B pentru copiii cu vârsta de 2, 4 și 11 luni. Ministerul Sănătății a finalizat în luna decembrie licitația de achiziție a acestui vaccin ceea ce a făcut ca semnarea acordurilor cadru cu furnizorii să fie în prezent în curs. Contractul pe anul 2017 se va putea încheia numai după aprobarea bugetului. Vaccinul rujeolic-rubeolic-oreion (ROR) este utilizat pentru prevenirea îmbolnăvirii cu rujeolă, oreion și rubeolă atât în cazul vaccinării de rutină a copiilor cu vârsta de 12 luni, cât și în cazul vaccinării copiilor cu vârsta de 5 ani și 7 ani, astfel încât să se asigure vaccinarea tuturor cohortelor eligibile la vaccinare. La nivel național este stoc de 200.000 doze, astfel încât, în județele unde produsul este în curs de consumare, se vor realiza redistribuiri.

„La preluarea mandatului, acum două săptămâni, am solicitat de urgență experților de sănătate publică din minister și celor de la Institutul Național de Sănătate Publică o situație privind vaccinarea obligatorie a copiilor. Am găsit o situație dezastruoasă, cu vaccinuri insuficiente sau chiar neachiziționate. Din cele 5 vaccinuri obligatorii cu care trebuie imunizați copiii, numai în cazul vaccinului împotriva tuberculozei, adică al vaccinului BCG, există doze suficiente. În cazul celorlalte vaccinuri am constatat lipsa de stoc sau stocuri insuficiente, ba chiar un vaccin neachiziționat (vaccinul diftero-tetano-pertussis). Această situație se datorează atât unei lipse de responsabilitate a fostei echipe de conducere care a tolerat întârzieri la licitațiile organizate, cât și a unor producători, care, după ce au participat și câștigat licitațiile, acum sunt în imposibilitatea de a asigura vaccinul“, a declarat Florian Bodog, ministrul sănătății.

Ministerul a solicitat Institutului Național de Sănătate Publică și direcției de specialitate din cadrul MS să îi prezinte un plan de remediere a situației, inclusiv identificarea unor posibile stocuri în alte state UE.

Geanina NICORESCU