DSP Neamţ a primit 850 de doze de la minister

seringa

Elevii pot fi vaccinaţi

Campania de vaccinare a elevilor poate începe la termen anul acesta, după ce la Direcţia de Sănătate Publică Neamţ s-a primit o parte din vaccinurile care lipseau. „Am primit 350 doze de vaccin rujeolă – oreion – rubeolă, adică ROR, şi 500 doze de vaccin antihepatitic B pentru începutul campaniei de septembrie”, a declarat dr. Roxana Pipirigeanu, epidemiolog şef în cadrul DSP Neamţ.

Vaccinarea ROR se face elevilor din clasa a I-a şi se va administra şcolarilor în perioada 7 – 8 octombrie, dată până la care ministerul ar urma să completeze necesarul de doze pe care DSP Neamţ l-a transmis, şi anume 3.900. Vaccinarea elevilor din clasa I cu ROR este practic faza de rapel, prima administrare fiind cea de la vârsta de un an.

Urmează ca în perioada 4 – 15 noiembrie să se facă vaccinarea diftero-tetanică la clasa a IX-a- restanţieri din anul şcolar 2012-2013 şi din clasa a X-a restanţieri din anul şcolar 2011-2012. Pentru această categorie de vaccin, necesarul transmis deja la Bucureşti este de 5.200 de doze pentru toţi elevii din judeţ.

În perioada 2 – 13 decembrie se va face imunizarea antipoliomielitică la elevii de clasa a II-a. Pentru prima dată s-a inclus această vaccinare şi la copiii în vârstă de 6 ani, care sunt la clasele pregătitoare. DSP Neamţ a solicitat 4.400 de doze cu vaccin pentru elevii din clasele pregătitoare şi 3.000 de doze pentru elevii de clasa a II-a.

Ultima vaccinare este programată, conform calendarului naţional, pentru perioada aprilie-mai 2014, când elevii din clasele a VIII-a vor primi doza de vaccin diftero-tetanic, necesarul solicitat fiind de 5.200 de doze.

După fiecare vaccinare cadrele medicale trebuie să urmărească eventualele reacţii adverse la elevi, acestea fiind investigate şi raportate. Ministerul Sănătăţii mai cere, prin adresa transmisă în teritoriu, ca în şcoli să se deruleze mai întâi sesiuni de instruire a personalului medico-sanitar referitoare la vaccinul care urmează să fie administrat, la criteriile de eligibilitate la vaccinare, la perioada de efectuare a vaccinării, la contraidicaţiile temporare şi definitive, la reacţiile adverse, la procedurile de raportare, investigare şi tratament al acestora, la managementul şocului anafilactic.

Cristina IORDACHE