DSP Neamţ cere de la minister vaccinuri pentru elevi

vaccinare

* În premieră, vor fi imunizări şi la clasele pregătitoare

* Deocamdată, lipsesc două tipuri de vaccin

 Până pe 10 septembrie, Direcţia de Sănătate Publică Neamţ va trebui să transmită Ministerului Sănătăţii o situaţie privind necesarul de vaccin pentru derularea campaniilor şcolare de imunizare a copiilor din judeţ. Deocamdată, stocul DSP-ului este „zero” în ceea ce priveşte două vacccinuri care trebuie administrate copiilor.

„Vom transmite la minister situaţia privind imunizările care trebuie făcute copiilor în anul şcolar 2013-2014, mai ales că deja avem probleme pentru că ne lipsesc două tipuri de vaccin, respectiv antihepatitic B şi ROR (rujeolă-oreion-rubeolă)”, a afirmat dr. Roxana Pipirigeanu, epidemiolog şef la DSP Neamţ.

În perioada 7-8 octombrie ar trebui, conform Calendarului naţional de vaccinări aferent anului şcolar 2013-2014, ca toţi elevii din clasa I să fie imunizaţi ROR. Desigur, dacă până atunci MS va finaliza licitaţia pentru refacerea stocului. Vaccinul ROR a fost introdus în schema de imunizare din România în urmă cu şapte ani şi înlocuieşte vaccinarea antirujeolică simplă. Prima doză ROR se administrează la un an, iar când copilul ajunge în clasa I primeşte de fapt un rapel.

În perioada 4-15 noiembrie se va face vaccinarea diftero-tetanică la clasa a IX-a- restanţieri din anul şcolar 2012-2013 şi din clasa a X-a restanţieri din anul şcolar 2011-2012. În perioada 2-13 decembrie se va face imunizarea antipoliomielitică la elevii de clasa a II-a. Pentru prima dată s-a inclus această vaccinare şi la copiii în vârstă de 6 ani, care sunt la clasele pregătitoare.

În aprilie-mai 2014 va avea loc vaccinarea diftero-tetanică la clasa a VIII-a.

În adresa transmisă de Ministerul Sănătăţii către direcţiile de sănătate publică este subliniat faptul că „reacţiile adverse vor fi investigate şi raportate în conformitate cu metodologia de supraveghere; înaintea fiecărei campanii de vaccinare se vor organiza sesiuni de instruire a personalului medico-sanitar cu privire la: vaccinul care urmează să fie administrat, criteriile de eligibilitate la vaccinare, perioada de efectuare a vaccinării, contraidicaţii temporare şi definitive, reacţii adverse, raportarea, investigarea şi tratamentul acestora, managementul şocului anafilactic”.

Geanina NICORESCU