DSP Neamţ anunţă săptămâna de prevenire a cancerului de col uterin: Fără stoc de vaccin anti-HPV, cu recomandare pentru screening

Cancerul de col uterin poate fi prevenit prin vaccinare şi testare periodică, anunţă Direcţia de Sănătate Publică Neamţ, în Săptămâna Europeană de Prevenire a acestei crunte afecţiuni. Din păcate, însă, pe stoc nu este nicio doză pentru imunizare, situaţie generalizată la nivel naţional, întrucât România este singura ţară din Europa care nu mai alocă sumele necesare achiziţionării acestui vaccin care ar proteja împotriva bolilor generate de infecţia cu virusul human papilloma (HPV).

Potrivit datelor statistice centralizate de DSP Neamţ, în  judeţ, în primele 11 luni ale anului 2018, s-au diagnosticat 52 de cazuri noi de cancer de col uterin (22 în mediul urban şi 30 în mediul rural) comparativ cu anul 2017 când s-au diagnosticat 66 de cazuri noi (29 în mediul urban şi 37 în mediul rural). La data de 30 septembrie 2018 erau rămase în evidenţele statistice 1095 de bolnave cu cancer de col uterin (619 în mediul urban şi 476 în mediul rural). 

“Participarea periodică la screening permite depistarea leziunilor precanceroase şi a cancerului de col uterin în stadii incipiente. Astfel, riscul de cancer poate fi redus cu 40-70% prin vaccinare, iar testarea periodică reduce cu încă 30 până la 50% riscul. Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin (SEPCCU) se desfăşoară în perioada 21 -27 ianuarie 2019, sub Sloganul: „Stop Cancerului de Col Uterin!” Cancerul de col uterin reprezintă a patra cauză de cancer la femei, la nivel mondial şi principala cauză de mortalitate la femeile de vârstă activă, 15-45 ani.  La nivel european, mortalitatea prin cancerul de col uterin a scăzut cu peste 30% în ultimii 30 de ani, prin programe de prevenţie coerente, consecvente şi comprehensive. În UE, România se afla într-o situație nefavorabilă în privința incidenței (32,8 cazuri noi/100 000 femei) și a mortalității prin cancer de col uterin (10,9 decese/100 000)”, a transmis DSP Neamţ. 

Cu ocazia Săptămânii Europene de Prevenire a Cancerului de Col Uterin în judeţul nostru DSP Neamţ organizează o serie de activităţiu informative: transmiterea materialelor informative pe această temă primite de la INSP Bucuresti către reţeaua de mediatori sanitari/asistenţi medicali comunitari din judeţ şi reţeaua de medicină şcolară prin intermediul poştei electronice; luni, 21.01. 2019, ora 12.00 activitate de informare–educare pentru elevii Colegiului Tehnic „Petru Poni” Roman; marţi, 22.01. 2019, ora 10.00,  activitate la Fundaţia Medicală „Speranţa Bolnavilor” Barticeşti care va consta în informarea–educarea femeilor, consultaţie ginecologică şi recoltarea materialului celular cervical (testul Babeş –Papanicolau). Este prima activitate care se derulează în campania de screening pentru cancerul de col uterin în cadrul parteneriatului dintre Compartimentul de Evaluare a Sănătăţii – DSP Neamţ şi Instititutul Regional de Oncologie Iaşi; marţi, 22.01. 2019, ora 11.00,  activităţi de informare–educare pentru elevii Colegiului Tehnic „Danubiana” şi ora 13.00 pentru elevii Colegiului Naţional „Roman Vodă” din Roman;

miercuri, 23.01. 2019, ora 10.00,  activitate de informare–educare pentru elevii Colegiului Tehnic „Vasile Sav” Roman; miercuri, 23.01. 2019, ora 12.00 activitate de informare–educare pentru elevii Şcolii Postliceale Sanitare Piatra Neamţ (Clubul SJU); activităţi de informare-educare în unităţi de învăţământ derulate de personalul medical din cabinetele  şcolare; activităţi de informare-educare în unităţi de învăţământ şi în comunităţi derulate de asistenţii medicali comunitari şi mediatorii sanitari; postarea pe site-ul DSP Neamţ şi pe pagina de facebook a compartimentului a materialelor primite de la INSP Bucureşti.

Geanina NICORESCU