DSP dă verdictul: Spitalul Bicaz trăieşte

* „Avem confirmarea că unitatea figurează cu paturi, deci nu înţeleg de ce ne mai duce cu vorba CAS Neamţ!”, a spus primarul Sălăgean

Primarul Bicazului, Nicolae Sălăgean, a primit confirmarea Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ că spitalul Bicaz figurează, în continuare, cu paturi, la fel ca pe vremea când funcţiona.

„Conducerea Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ ne-a transmis că numărul de paturi de la Bicaz nu a fost redistribuit altor spitale, ceea ce mă determină să cred cu tărie că această unitate poate funcţiona oricând. Sunt paturi, poate fi emisă o schemă de personal, iar casa de sănătate poate acorda finanţare”, ne-a declarat primarul Sălăgean. Cu documentul de la DSP, edilul şef al Bicazului s-a dus glonţ la CAS. Acolo, însă, surpriză: „Doamna doctor Spânoiu, preşedintele Casei de Sănătate Neamţ, nu contestă răspunsul DSP-ului, însă doreşte ca Ministerul Sănătăţii să emită un nou ordin prin care să confirme că Spitalul Bicaz are paturi şi să stabilească o schemă de personal în raport cu numărul de locuri, ceea ce mi se pare prea de tot”.

Este deja ştiut faptul că Ministerul Sănătăţii nu a desfiinţat niciodată spitalul care deserveşte toată Valea Muntelui, iar hotărârea prin care fostul Consiliu local Bicaz a închis unitatea sanitară a fost anulată de actualul CL, deşi era nulă de drept. „O unitate sanitară cu paturi nu poate fi desfiinţată decât prin hotărâre de guvern, la iniţiativa consiliului judeţean sau a prefecturii, cu avizul Ministerului Sănătăţii, nicidecum de un consiliu local”, a subliniat Nicolae Sălăgean. Cu alte cuvinte, unitatea sanitară din Bicaz nu a fost niciodată desfiinţată legal, dar întregul personal a trebuit preluat de celelalte spitale rămase funcţionale, cu promisiunea din partea Ministerului Sănătăţii că lefurile vor fi achitate de la bugetul de stat. Or, salariile acestora nu au fost achitate de la buget decât două luni, după care spitalele gazdă au trebuit să le susţină, din fondul propriu. Acum, primarul Sălăgean vrea să aducă înapoi măcar o parte din personalul medico-sanitar.

Una dintre condiţiile ca spitalul să redevină funcţional şi să poată încheia contract cu CAS, este să nu mai aibă datorii. Or, în acest moment, arieratele nu sunt stinse, iar penalităţile curg. Mai mult decât atât, spitalul este acţionat în instanţă de patru furnizori supăraţi că nu şi-au primit banii pe medicamentele şi materialele sanitare livrate.

„Când am fost în audienţă la ministrul Nicolăescu am primit asigurări că o să avem tot sprijinul necesar pentru redeschidera spitalului şi chiar ne-a spus că unitatea nu este desfiinţată; acum gata, m-am săturat de amânări şi declar public că, dacă nu primim avizul de funcţionare, ajungem în instanţă şi dăm în judecată Ministerul Sănătăţii şi statul român dacă e cazul”, a încheiat primarul Sălăgean.