Drumul de la calculator, la spital, trece pe la fast-food

* 40 % dintre copii suferă de obezitate, sunt cardiaci şi diabetici

Stau ore-n şir în faţa calculatorului, savurând hamburger cu cartofi prăjiţi, pierduţi în convorbiri interminabile la telefonul mobil. La şcoală, abia aşteaptă pauzele ca să-şi potolească foamea cu încă o porţie de fast-food şi nici nu au mult de căutat, pentru că au chioşcurile chiar „sub nas”, în incinta unităţilor de învăţământ. Îmbuibaţi cu mâncăruri nesănătoase şi „uitaţi” în faţa calculatoarelor, peste 40% dintre copiii României de astăzi au devenit obezi. Sindrom metabolic devenit epidemie, după cum semnalează dr. Carmen Martin, şefa secţiei Cardiologie a spitalului judeţean. Ţara noastră a ajuns pe un fruntaş loc III în topul supraponderalilor. Iar fenomenul ia amploare, având la bază cauze greu de învins.

* Ne-am îndepărtat de natură şi de natural

„Sedentarismul ne bagă copiii în boală. Aceştia preferă să stea, uitaţi, în faţa computerului, nu se mai joacă pe afară, nu mai fac sport şi asta se vede”, susţine dr. Maria Gagea, endocrinolog la spitalul judeţean. „Iar sedentarismul merge mână-n mână cu mâncatul în exces, pentru că atunci când stai mult timp într-un loc, ai tendinţa să ronţăi câte ceva. Şi ce altceva găsesc copiii la îndemână decât chipsuri, hot-dog, hamburger, carbohidraţi care ajută celulele grase. Părinţii şi bunicii au vina cea mai mare în procesul de îngrăşare a copilului. Dacă nu-l educi de mic, să-l faci să înţeleagă cât sunt de nocive fast-food-urile.  Din păcate, în majoritatea cazurilor pe care le avem noi în tratament, copiii sunt lăsaţi de capul lor, de regulă sunt în grija unor bunici care nu au nici o autoritate asupra lor, părinţii fiind plecaţi în străinătate. În compensare pentru faptul că nu sunt lângă ei, părinţii le trimit bani, le oferă ultimele noutăţi în domeniul tehnologiei la calculatoare şi… aşa îi „împing” spre consumul de produse cu multe E-uri şi-i depărtează de natură, de tentaţia mişcării. Ce e mai grav, mulţi dintre obezi mănâncă excesiv pe fond de stres, lipsindu-le afecţiunea parentală.  Iar acolo unde părinţii sunt prezenţi în familie, de multe ori serviciul prelungit nu le mai lasă timp pentru gătit acasă. Astea sunt vremurile pe care le trăim: nu mai avem timp pentru nimic. Adulţii înşişi aduc acasă produse semipreparate şi tot felul de mâncăruri care se gătesc „la minut”, aşa încât părinţi şi copii deopotrivă ajung obezi. Unii vin să se trateze, dar nu rezistă unei diete mai mult de o lună, două, pentru că tentaţiile din jur îi copleşesc”.

* Produse fast-food, servite sub nasul elevilor!

Obezitatea provoacă, în primă fază, hipertensiune şi diabet, iar de la aceste afecţiuni apar complicaţii care pun în pericol viaţa bolnavului: dislipidemia, cardiopatia ischiemică şi tulburări de ritm, edem pulmonar. Dr. Carmen Martin, cardiolog şef la spitalul judeţean, semnalează faptul că majoritatea copiilor cu probleme de obezitate, pe care-i tratează în acest moment, sunt din clasele primare. Şi nici nu e de mirare, pentru că nici la şcoală copiii nu iau o pauză de la fast-food şi chipsuri. Cu toate că Ministerul Sănătăţii a legiferat încă din 2008 scoaterea mâncărurilor nesănătoase de la comercializarea prin intermediul chişcurilor din şcoli, nici până astăzi nu se respectă în totalitate. Din verificările făcute, luna trecută,  de inspectorii Serviciului de Control în Sănătate Publică Neamţ reiese că „în unele chioşcuri din incinta unităţilor de învăţământ au fost găsite poduse alimentare neconforme, tip fast-food, produse cu număr de calorii, sodiu, grăsimi, zaharuri, mai mare decât limita admisă”. Inspectorii au suspendat activitatea acolo unde au constatat deficienţele şi au stabilit termene de remediere. Ca şi cum autorităţile sanitare abia acum au constatat că obezitatea, mai ales în rândul copiilor, este o problemă de sănătate publică, Ministerul Sănătăţii a decis ca abia din 2013 să monitorizeze această „boală a secolului”. Medicul cardiolog Carmen Martin susţine că deja este nevoie de un program naţional de prevenire şi tratament al obezităţii.