Drogurile au ajuns o joacă pentru copii de 13 ani!

*Specialiștii Centrului Antidrog Neamț consiliază consumatorii și părinții care cer ajutor

Vârsta consumatorilor de droguri a scăzut la 13 ani, în județul Neamț. Evident, cea mai mare temere a oricărui părinte este legată de posibilitatea ca propriul lui copil să fie tentat de consumul de droguri și să devină dependent. Agenția Națională Antidrog, Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Neamț semnalează că, în anul 2016, la nivelul județului Neamț au fost înregistrate 30 de solicitări la nivelul secțiilor UPU din Piatra Neamț și Roman pe fondul consumului de substanțe, din care 6 din municipiul Roman și 24 din Piatra Neamț. Vârsta persoanelor care au solicitat asistență medicală de urgență este cuprinsă între 13 și 68 de ani! Din acestea, un număr de 13 persoane au consumat noi substanțe psihoactive, denumite generic „produse etnobotanice“, 8 sedative și hipnotice, doi au consumat canabis, 3 alcool cu medicamente și 4 substanțe necunoscute.

„Agenția Națională Antidrog, Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Neamț oferă gratuit servicii de evaluare a consumatorilor de droguri, de consiliere a acestora și a familiilor acestora, de informare privind tratamentul consumatorilor de droguri și efectele consumului de substanțe oricărei persoane care solicită astfel de informații și servicii. Astfel, în anul 2016, la nivelul CPECA Neamț au fost incluși în management de caz un număr de 27 de persoane care au beneficiat de următoarele servicii: 29 de ședințe de evaluare, 27 de ședințe de informare a beneficiarilor și 7 ședințe de informare a aparținătorilor, 26 de ședințe de consiliere socială și 30 de management de caz. Beneficiarii sunt majoritari de sex masculin, cu vârsta cuprinsă între 15-48 de ani. Substanța principală pentru care au primit servicii este canabisul – în 14 cazuri, urmată de noi substanțe psihoactive – respectiv 9 cazuri, un caz cu amfetamine, câte un caz de ecstasy, solvenți și alcool. Sursa principală de referință a fost DIICOT – în 18 cazuri, un caz trimis de către Serviciul de Probațiune Bacău, un caz trimis de către Centrul Social Împreună Piatra Neamț, două cazuri trimise de către DGASPC Bacău, o persoană a solicitat servicii din proprie inițiativă – la recomandarea avocatului și o persoană s-a adresat centrului ca urmare a sentinței Tribunalului Militar“, ne-a declarat Tiberius Agafiței, coordonator în cadrul Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Neamț.

17 persoane, din care două minore, cercetate pentru droguri

În ceea ce privește infracțiunile din domeniul drogurilor la nivel județean, din datele furnizate Agenției Anti-Drog Neamț de către Serviciul pentru Combaterea Criminalității Organizate Neamț, în anul 2016 au fost cercetate 17 de persoane, din care două minore, pentru infracțiuni la Legea nr. 143/2000, în scădere față de anul 2015, când au fost cercetate 109. Infracțiunile constate, în anul 2016, au fost 24, față de 121 constatate în anul 2015. Nu putem ști în ce măsură această comparație ar putea fi îmbucurătoare, pentru s-ar putea ca „dealerii“ de droguri să fi învățat să se ascundă mai bine de „ochiul“ legii.

În anul 2016 au fost confiscate 1,9 kg de marijuana, 50 g de hașiș, 5 g de cocaină și 925 comprimate MDMA. Din datele furnizate de către Tribunalul Neamț, Secția penală, în anul 2016, comparativ cu anul 2015, se observă o scădere a numărului persoanelor condamnate pentru infracțiuni la regimul drogurilor, de la 10 la 5. Nici această scădere a numărului de condamnări nu poate fi neapărat un lucru îmbucurător, pentru că nu relevă o scădere a infracționalității pe linie de droguri. Au putut fi condamnate doar persoanele împotriva cărora justiția a avut probe solide.

Peste 3.000 de elevi și aproape 400 de părinți au fost informați despre riscuri

Pe parcursul anului 2016, ca urmare a solicitărilor primite sau din inițiativa CPECA Neamț au fost derulate 224 de activități de prevenire, beneficiarii fiind 25 de elevi din ciclul primar, 810 elevi din ciclul gimnazial, 1977 elevi de liceu și 377 părinți.

CPECA Neamț a avut, ca parteneri în cadrul activităților de prevenire, Direcția de Sănătate Publică Neamț – Compartimentul de Evaluare și Promovare a Sănătății, Inspectoratul Școlar Județean Neamț și unitățile școlare implicate.

De asemenea, specialiștii CPECA Neamț au derulat, în vederea dezvoltării rețelei locale de specialiști care să poată asigura servicii persoanelor consumatoare și dependente de droguri, două cursuri de formare, pentru 67 de asistenți sociali, psihologi și medici din cadrul DGASPC Neamț, DAS Piatra Neamț și Spitalul Județean Piatra Neamț.

Pentru anul 2017, Agenția Anti-Drog Neamț și-a propus inițierea și derularea unor proiecte de formare de voluntari în localitățile Roman, Târgu Neamț și Piatra Neamț și implicarea acestora în diferite activități de prevenire, derularea unor cursuri de formare în colaborare cu cadrele didactice din județ, Polițiilor Locale din județ și alte categorii de personal, stimularea și susținerea demersurilor organizațiilor neguvernamentale din județul Neamț de a implementa proiecte pe domeniul prevenirii consumului de droguri și atragerea de noi surse de finanțare, precum și dezvoltarea parteneriatelor în vederea susținerii rețelei locale de prevenire.

Geanina NICORESCU