Dreptul de a NU fi informat de doctor că vei muri

reteta medicalaLegea drepturilor pacientului va fi modificată, după 15 ani, cu reguli privind confidenţialitatea datelor medicale din fişa de spitalizare. Pacientul îi va putea impune doctorului să nu-i spună cât de gravă este situaţia, mai ales dacă este vorba de o boală letală şi va putea alege cine să primească veştile proaste în locul său. Practic, pentru a nu cădea în depresie, multă lume ar alege să nu ştie de ce suferă, să urmeze un tratament „cu ochii închişi” dar totuşi să poată avea încredere că beneficiază de toate investigaţiile necesare şi primeşte medicaţia corectă.

Conform noului act normativ, medicul curant va avea obligația să aducă la cunoștința pacientului faptul că are dreptul de a cere să nu fie informat în cazul în care informațiile medicale prezentate i-ar cauza suferință, precum și dreptul de a alege o altă persoană care să fie informată în locul său. De asemenea, se va introduce acordul pacientului privind desemnarea rudelor sau prietenilor care pot fi informați despre evoluția investigațiilor, diagnostic și tratament. Acest acord se va exprima în scris, prin completarea unui formular.

În prezent, în absența unei legislații specifice, dreptul pacientului referitor la exprimarea consimțământului privind accesul la datele de sănătate, precum și alegerea unei alte persoane care să primească informații despre starea sa de sănătate nu poate fi exercitat. Doctorul poate fi dat în judecată dacă nu-şi informează pacientul asupra opţiunilor de tratament şi a diagnosticului, indiferent de gravitatea cazului.

„Stabilirea prin ordin de ministru a obligativității completării în scris a formularului

de exercitare a dreptului de acces la datele cu caracter confidențial ale pacientului, precum și a exercitării consimțămânului de a permite sau de a revoca accesul unei terțe persoane la datele sale cu caracter personal reprezintă o soluție legală și acoperitoare, care nu mai face necesară autentificarea notarială a voinței pacientului. Procedura astfel instituită va avea ca efect creșterea încrederii pacienților în actul medical, va spori comunicarea medic-pacient, va reduce numărul de reclamații din partea pacienților și aparținătorilor acestora și va permite exercitarea dreptului de solicitare a celei de-a doua opinii medicale prevăzut de legislația în vigoare.

Geanina NICORESCU