DRAGOMIREȘTI: Localitate străveche, cu perspective frumoase de viitor

Tina-Dragomirești, foto 1 *În atenția edililor sunt investițiile de interes public *Prioritare: apa, canalizarea, școlile și asfaltarea drumurilor

Comuna Dragomirești este situată într-un cadru natural deosebit de pitoresc, între coline străbătute de cursuri de apă, fiind înconjurată de falnice păduri de conifere și foioase. Trecătorul prin comuna Dragomirești are posibilitatea să admire obiective culturale deosebite, de mare însemnătate, atât din punct de vedere al valorii de patrimoniu, cât și al încărcăturii istorice pe care o reprezintă. Le-am trecut pragul ori le-am văzut în cadrul natural deosebit în care se află.

În satul Dragomirești este amenajat muzeul sătesc de istorie, unde sunt expuse vestigii valoroase, care stau mărturie trecutului de pe aceste meleaguri, obiecte de artă, cultură și tradiție populară. În satul Unghi te poți plimba prin Parcul de salcâmi, care oferă o priveliște mirifică și un ambient olfactiv îmbătător în perioada de înflorire, dar și în restul anului, fiind și un excelent spațiu de relaxare. Alături se află lacul de agrement sportiv cu o bogată floră și faună piscicolă. Tot la Unghi este ctitorită și biserica sătească, veche de peste 250 de ani, fiind înregistrată ca monument de patrimoniul național.

În satul Borniș natura a fost și mai generoasă, oferind spre admirație și ocrotire două monumente ale naturii: Stejarul Secular, cu o vechime de peste 400 de ani, și Fântâna Maicii, un izvor de apă cu calități terapeutice miraculoase, cu o legendă aparte.

În satul Hlăpești sunt în conservare 3 situri arheologice pe locul unde s-au descoperit dovezi ale trecutului locuitorilor de pe aceste străvechi meleaguri. Astfel de dovezi se află expuse la Muzeul de Istorie din Piatra Neamț, dar și la Muzeul de Istorie din Dragomirești.

*Ușa primarului, nu-i niciodată sub cheie…

Istoria de azi a comunei Dragomirești o „scrie“ primarul Vasile Panaite. Nu cu slove, ci prin fapte concrete, adică investiții de mare utilitate publică. Așa cum de altfel au făcut și predecesorii săi. Pe edilul șef nu l-am găsit la Primărie, deși ușa biroului său nu era încuiată. Când l-am întâlnit, fiind plecat cu treburi prin comună, ne-a spus senin, cumva mirat: „Nu încui niciodată ușa de la biroul meu, n-am de ce. Oamenii, vin și pot vedea că nu sunt în birou. Mă așteaptă o vreme la primărie, după care pleacă să mă caute prin comună, știu cam pe unde pot să mă găsească. Își închipuie că sunt acolo unde am investiții în lucru ori acolo unde am de pregătit terenul pentru alte proiecte investiționale“, ne-a lămurit primarul Vasile Panaite.

Este un semn clar că dragomireștenii își cunosc foarte bine primarul, știu că n-are stare, că asta-i firea lui. Nu stă o clipă locului, mereu are ceva de făcut pentru comunitate, investiții mari de dus la bun sfârșit, dar și multe alte probleme de rezolvat pentru binele obștii.

*De ani buni, banii europeni vin și la Dragomirești

S-au finalizat investițiile celei mai mari din istoria comunei, ne referim la cele incluse în proiectul integrat în valoare totală de 2,5 milioane euro, fonduri europene integral nerambursabile. Concret, s-a făcut recepția finală a lucrărilor de construcție la căminul cultural, centrul de zi pentru elevi, tip after-school, dar și de la asfaltarea drumului comunal. Lucrările la investițiile din proiectul integrat s-au finalizat la timp, mereu s-a respectat termenul înscris în contractul de finanțare europeană. Asta și pentru că Primăria Dragomirești a avut în buget un disponibil de peste 800 milioane lei vechi. Bani cu care s-a descurcat până a primit banii de la Uniunea Europeană, prima tranșă de plăți, care reprezenta jumătate din valoarea proiectului integrat. Primăria n-a fost nevoită să apeleze la credite bancare, să plătească dobânzi și comisioane. Proiectul este achitat integral, s-au făcut și toate deconturile europene.

Drumurile noastre…

Pe lângă fondurile europene, în comuna Dragomirești au intrat și mulți bani românești. În primă fază, fondurile guvernamentale au fost alocate pentru asfaltarea a două drumuri comunale. Vorbim de drumul care face legătura dintre satele Unghi și Hlăpești. Cel de al doilea drum este cel care duce de la Dragomirești spre Ghigoiești. Nu sunt singurele lucrări în materie de drumuri asfaltate. Ținta edililor e ca, într-un timp cât mai scurt posibil, peste 80 la sută din rețeaua de drumuri comunale să fie modernizate.

Prin comună trece un drum județean, pentru modernizarea căruia, la vremea respectivă, primarul Vasile Panaite făcut toate diligențele necesare. Este vorba de drumul care face legătura dintre satele Unghi și Borniș. Mai este promovat un proiect pentru modernizarea Drumului Păcii, din satul Hlăpești, pe o distanță de 2,2 km. E drept, mai sunt de asfaltat și alte artere rutiere, dar nu-i vorba de cele principale.

*Investiții în școli și biserici

Alți bani europeni s-au materializat în investiții de utilitate publică, cum sunt cele din sistemul de învățământ. Vorbim de reabilitarea școlii din satul Hlăpești și de construirea celei noi din satul Vad.

Școlile din comună au sisteme de încălzire centrală, cu excepția celei din satul Hlăpești. În urmă cu câțiva ani, Școala Hlăpești a fost reabilitată cu fonduri de la Banca Mondială, printr-un program derulat prin Inspectoratul Școlar Județean Neamț. În acel proiect era prinsă încălzirea cu sobe! Perioada de monitorizare a proiectului este 8 ani, până la expirarea acestui termen, nu se poate monta și aici o centrală termică. Toate unitățile de învățământ din comună au grupuri sanitare de incintă, cum prevăd normativele. Firește, cu excepția Școlii Hlăpești, asta până se va termina perioada de monitorizare, cea de care vorbeam mai devreme.

Edilii au acordat o atenție deosebită și unităților de cult. An de an, de la bugetul local au fost alocate sume importante bisericilor din toată comuna Dragomirești. Pentru o nouă ctitorire ori modernizarea celor vechi. „Cu mulțumire și bucurie în suflet spun că bisericile arată bine. Important e că și oamenii sunt mulțumiți de asta. Am avut și două sfințiri în decurs de 6 luni. Avem o biserică nouă, iar la celelalte, în ultimii ani, s-au făcut lucrări masive de reabilitare și de modernizare. Ne-am implicat mult material și financiar, am personalizat investițiile pe fiecare cerință în parte, de la fiecare biserică“, a declarat primarul Vasile Panaite

Portofoliul edilului șef din Dragomirești include mai multe investiții de amploare, cum este și cea pentru înființarea rețelei de apă și canalizare în satele Vad și Dragomirești. Este un proiect care se va derula pe durata a mai mulți ani.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU

Foto: Sorin PRUTEANU