Dr. Lazăr readus în fruntea spitalului

* Dr. Bararu, manager de-o zi, se consideră victimă colaterală: „în sensul că miza jocului este mult mai mare decât cea pe care am apreciat-o”

* Dr. Lazăr vrea să o dea în judecată pe Emilia Arcan, cea care l-a mazilit

Ieri dimineaţă, la ora 8, spitalul judeţean era condus de dr. George Bararu, pus pe funcţie cu o zi înainte de Emilia Arcan, însă la ora 9 dr. Ioan Lazăr şi-a reintrat în drepturi, conform deciziei luate de preşedintele Consiliului Judeţean, abia revenit la serviciu după concediu.

Dr. George Bararu se consideră o victimă colaterală, susţinând că miza jocului este mult mai mare decât cea pe care a apreciat-o: „Nu am nici un fel de party-pri cu nici un partid politic. Nu am fost niciodată membru al unui partid politic, nici înainte de 89 nici după 89. Situaţia din spital este cea pe care o ştim de ani de zile, în condiţiile în care echipele manageriale s-au schimbat din 6 în 6 luni, eu chiar am făcut o figură de stil în care am spus că eram pus într-o situaţie  asemănătoare cu aceea a purtării torţei olimpice în schimburi, eu fiind în al 7-lea schimb, care intră în stadion şi care, peste 20, 30 de zile, când se va organiza concursul de manager, va aprinde flacăra olimpică. La modul acesta am văzut eu problema, într-un mod uşor… umoristic”.

Dr. Bararu deapănă firul numirii sale şi crede, cu tărie, că a fost ales pentru verticalitatea sa, de oameni care-l cunoşteau şi pe care i-a crezut pe cuvânt că vor binele său şi al spitalului, deşi pe unii îi ştia, pe alţii nu-i văzuse în viaţa sa: „Am fost solicitat ca, în condiţiile în care situaţia la spital este cea pe care o ştim, să conduc spitalul judeţean până la organizarea concursului. Vreau să spun că am fost sunat de nişte oameni cu care nici nu vorbisem vreodată, m-au sunat din mai multe locuri, şi mi-au spus în felul următor:  sunt cutare, dumneavoastră poate nu mă ştiţi pe mine, dar eu, din datele pe care le am, numele dumneavoastă este foarte frecvent pronunţat din toate părţile, ca fiind un om de mare verticalitate, ca fiind un om de mare profesionalism, ca fiind un om de bună credinţă şi care aveţi capacitatea, competenţa şi expertiza să conduceţi spitalul. Nu vreau să dau nume, pentru că aşa mi se pare mie corect. Deci, mi s-a făcut această propunere la care eu le-am răspuns: domnii mei, vreau să pun două condiţii; ne putem întâlni să le discutăm? Şi a doua zi m-am întâlnit cu mai mulţi oameni, pe care o parte-i cunoşteam, iar pe alţii îi vedeam pentru prima oară în viaţa mea. Oameni de o condiţie şi o factură morală deosebită, oameni extraordinar de politicoşi, de civilizaţi, de prietenoşi, despre care nu mi-am schimbat părerea de ieri până azi. Sunt nişte oameni cu care oricine şi-ar dori să colaboreze. Şi nu luaţi vorbele mele în nici un context politic”.

*„Am răspuns „Oui” şi am dat mâna cu ei”

Discuţia cu misterioşii domni a fost axată pe două cerinţe ale doctorului Bararu, după cum ne-a relatat domnia sa, şi anume să nu fie obligat să adere la vreun partid şi să fie ajutat să obţină fonduri pentru buna funcţionare a spitalui. „La care ei mi-au răspuns că finanţarea se realizează prin act adiţional, se ia 8,33% din suma care a fost anul trecut, iar după ce se stabileşte fila de buget şi contractul cadru se va negocia cu Casa de Sănătate suma care va fi alocată spitalului. Mi s-a spus că voi avea tot sprijinul lor, că vom merge împreună la Casa de Sănătate şi vom negocia de aşa manieră încât să obţinem sumele de care are nevoie spitalul pentru o bună desfăşurare a activităţii. Şi în aceste condiţii, dându-mi asigurări, răspunsul meu nu poate să fie decât unul singur şi, textual vă zic, „Oui”. Şi am dat mâna cu ei. Am pornit de la premisa că sunt de bună credinţă, că nu m-am dus eu să fac cărare, să dorm pe la uşi, să cer să mă pună pe mine. M-au sunat absolut pe nepregătite.  Apoi mi-au dat o hârtie, o hârtie care are însemnele autorităţii judeţene. Eu nu sunt jurist să verific dacă hotărârea are sau nu număr de înregistrare”.

Numai că hotărârea cu pricina nu are număr de înregistrare de la CJ, iar în subsolul acesteia există o precizare a secretarului judeţului, Cristina Mititelu: „au fost delegate doamnei Arcan doar atribuţiile rezervate ordonatorului de credite”. Dr. Ioan Lazăr, readus pe funcţia de manageer la spitalul judeţean prin decizie semnată de Culiţă Tărâţă, ne-a declarat că o va da în judecată pe Emilia Arcan „pentru ce a făcut, cu conotaţii de destabilizare a situaţiei din spital”.

* Operativa de la 8.20

Ieri dimineaţă, dr. Bararu îşi luase în serios atribuţiile de manager, convocând la prima oră personalul de la direcţia spitalului, fără să ştie că la ora 9 vine, prin fax, revocarea sa: „Le-am spus că în perioada tranzitorie, până la organizarea concursului, noi trebuie să facem ca spitalul să funcţioneze şi pacienţii să fie îngrijiţi la cel mai înalt nivel posibil. Le-am spus să fie absolut convinşi că nu împart personalul în oameni răi, ai lui Lazăr, şi oameni buni, nu am nici un fel de animozitate, pe toţi vă consider şi vă creditez de bună credinţă. Apoi le-am adresat o rugăminte, le-am spus că vreau să vreau mai multe zâmbete pe faţa voastră”.

Şi dorinţa i s-a împlinit. Ieri, toată lumea făcea glume despre George Bararu, acest Mircea Geoană al spitalului judeţean…