Dr. Lazăr își laudă mandatul!

Dr. Ioan Lazăr, manager interimar la spitalul judeţean până la ocuparea postului prin concurs, s-a prezentat, ieri, în faţa presei, cu un bilanţ al activităţii derulate în cele 6 luni de când a fost instalat la cârma unităţii sanitare. Un fel de „campanie electorală”, ar spune cârcotaşii, având în vedere că a anunţat public şi faptul că se va înscrie la examen pentru postul de manager.

* Angajaţii spitalului, motivaţi prin tichete de masă, sporuri şi prime de naştere 

Încă de la preluarea funcţiei de manager, dr. Lazăr a fost preocupat de confortul salarial al angajaţilor, cărora le-a asigurat tichete de masă şi sporuri, până şi plata primei de naştere de care au fost private cele 45 de salariate care au născut din 2009 încoace. Conducerea spitalului a ştiut din prima zi că, pentru a putea cere un act medical de calitate, trebuie să se poată baza pe aparatură. Or, a constatat că nu există un contract de service pentru echipamente şi a încheiat unul, după care a întocmit o listă cu necesarul de dotări. Costurile ajung la 108 miliarde de lei vechi.

Prioritară pentru spital este achiziţia unui aparat pentru serviciul de anatomie patologică, pentru prelucrarea probelor de biopsie în vederea stabilirii diagnosticului de cancer. Datorită mediatizării acestei situaţii care, din păcate persistă de ani de zile, echipamentul numit microtom ar putea fi obţinut de unitate foarte curând, printr-o sponsorizare promisă de firma Kober. Dr. Lazăr a finalizat şi o achiziţie tergiversată încă din anul 2008, un aparat radiologic ultraperformant instalat la pediatrie din decembrie 2012 şi care va fi pus în funcţiune în câteva zile.

„Am găsit la spitalul judeţean nu mai puţin de 3 contracte de soft şi pentru că evident sunt prea multe, am lăsat numai unul, cu firma cea mai bună”, a declarat dr. Ioan Lazăr. „Tot pentru reducerea cheltuielilor am renegociat unele contracte şi am reziliat contractul cu Bursa Română de Mărfuri terminalul Piatra Neamţ. În 2012 spitalul a dat 1,6 miliarde de lei vechi la Bursă, în condiţiile în care eu, în 2009, când am făcut acest contract , l-am încheiat pe 100 de euro plus TVA anual”.

Spitalul cheltuie cam mulţi bani pentru spălatul rufelor la o firmă privată, respectiv 600 de milioane de lei vechi pe lună. De aceea, dr. Lazăr s-a gândit să înfiinţeze o spălătorie, unde să lucreze angajaţi ai unităţii.