Dr.ing.CĂTĂLINA DRUŢU – tânăr cercetător care promovează plantele medicinale

SCDA CătălinaAstăzi şi mâine, la Bucureşti, are loc Conferinţa Naţională cu tema „Ferma de familie, nucleu al agriculturii durabile”, activitate organizată de Reţeaua Naţională de Dezvoltare Durabilă împreună cu Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. În cadrul acestei manifestări ştiinţifice, prezentările vor fi susţinute de reprezentanţi din cadrul Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite (FAO) din România şi din alte state membre ale Uniunii Europene, pe tema Programului Naţional de Dezvoltare Rurală pentru perioada de implementare 2014-2020, o atenţie specială fiind acordată provocărilor şi oportunităţilor privind dezvoltarea fermelor de familie şi, implicit, a zonelor rurale din România, în perioada următoare.

Staţiunea de de Cercetare Dezcoltare Agricolă Secuieni a fost invitată să susţină o prezentare care să aibă ca temă „Dezvoltarea în sistem integrat a sectorului de plante medicinale şi aromatice în România, oportunitate pentru  valorificarea resurselor şi creşterea eficienţei fermelor de familie.”

Din partea SCDA Secuieni, la Conferinţa Naţională participă tânăra cercetătoare dr. ing. Cătălina Druţu, care, înainte de a pleca la Congresul Naţional de la Bucureşti, ne-a declarat: „Voi prezenta un material prin care vrem să promovăm atât Staţiunea de Cercetare -Dezvoltare Agricolă Secuieni, cât şi laboratorul de plante medicinale şi aromatice din cadrul unităţii noastre. Vom încerca să facem o legătură între cerceătorii din acest domeniu de activitate şi fermierii care vor să cultive plantale medicinale şi aromatice. Mai ales că, de anul viitor, se vor aloca fonduri europene şi pentru astfel de culturi.”

De fapt, va fi prezentată oferta SCDA Secuieni adresată micilior şi marilor fermieri care doresc să întroducă în cultură  sau să diversifice activitatea în domeniu platentelor medicinale şi aromatice. Ofertă care se referă atât la cultura plantelor medicinale, cât şi valorificarea lor.  Un domeniu aflat în plină ascensiune, cu mare căuare în rândul tuturor categoriilor de cetăţeni.

Printe altele, menirea acestei Conferinţe Naţionale e aceea de a puncta , la nivelul Uniunii Europene,  faptul că 2014  a fost decarat anul fermelor de familie, şi de a aduce în faţa publicului interesat politici naţionale  cu privire la dezvoltarea  fermelor de familie. Conferinţa  Naţională reprezintă cel mai bun cadru pentru a  discuta despre dezvoltarea fermelor de familie în lumina nevoilor specifice, pentru analiza  provocărilor şi oportunităţilor care există în zonele rurale româneşti.

Tina CONDREA