Dr. Ghiţă, cercetat penal

Ghita 

ANI a constatat în 2013 că fostul deputat Stelian Ghiţă şi-a angajat ginerele la Biroul parlamentar în 2008

 „Nu am făcut nimic ilegal; ANI m-a luat la întrebări şi în 2011, dar nu a luat vreo măsură”

La un an după ce s-a retras de pe scena politică şi a revenit la practicarea meseriei de doctor internist la spitalul judeţean, Stelian Ghiţă s-a pomenit cu o plângere penală pentru o faptă pe care ar fi comis-o în timpul mandatului de deputat. Dr. Ghiţă nu exclude varianta ca cineva „să-i poarte sâmbetel”, însă nu vede motivul, având în vedere că nu-şi mai doreşte funcţii publice. Mai mult decât atât, dr. Ghiţă susţine că şi în 2011 a fost luat la întrebări referitor la posibila situaţie de conflict de interese prin angajarea ginerelui său la Biroul parlamentar, însă atunci ancheta ar fi rămas „în coadă de peşte”: „Pe 4 aprilie 2011 cei de la ANI mi-au solicitat punctul de vedere referitor la contractul civil încheiat cu ginerele meu în perioada mandatului de deputat, iar eu le-am transmis că nu consider că a fost o situaţie de conflict de interese. Dacă ştiam că vor fi probleme, încă de la începututul mandatului nu aş fi făcut contractul. În fişa de interese era trecut, la punctul 5, că nu pot fi încheiate contracte cu rude de grad I, prin asterix fiind nominalizate mama, tata, fraţi, surori, copii. La vremea respectivă, când am propus încheierea contractului cu ginerele meu, am întrebat persoanele autorizate de la Camera Deputaţilor dacă e vreo problemă şi mi-au spus că nu. Şi an de an, cu ocazia evaluării fişei de interese, am făcut acelaşi lucru, i-am întrebat pe cei de la Camera Deputaţilor dacă este vreo problemă şi mi-au răspuns că nu”. Numai că… „vorba volant, scripta manent”…

 

*ANI a trimis dosarul la Curtea de Apel Bacău

 

„Agenţia Naţională de Integritate a constatat existenţa conflictului de interese de natură administrativă şi penală în cazul lui Ghiţă Eftemie Stelian, fost Deputat în Parlamentul României în mandatul 2008 – 2012”, se arată într-un comunicat emis de ANI. „Starea de conflict de interese a intervenit ca urmare a încheierii de către acesta a unui contract civil prin care s-a realizat un folos material pentru Buruiană Mihai-Daniel, afin de gradul I cu acesta, astfel: GHIŢĂ-EFTEMIE STELIAN a încălcat regimul juridic privind conflictul de interese în materie administrativă, întrucât acesta a încheiat un contract civil prin care Buruiană Mihai-Daniel, afin de gradul I cu acesta, a fost angajat în cadrul Biroului parlamentar al Circumscripţiei electorale nr. 29. Astfel, GHIŢĂ-EFTEMIE STELIAN nu a respectat dispoziţiile art. 70 din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora „Prin conflict de interese se înţelege situaţia în care persoana ce exercită o demnitate publică sau o funcţie publică are un interes personal de natură patrimonială, care ar putea influenţa îndeplinirea cu obiectivitate a atribuţiilor care îi revin potrivit Constituţiei şi altor acte normative. De asemenea, au rezultat indicii privind posibila încălcare a dispoziţiilor art. 2531 din Codul Penal al României, ca urmare a încheierii contractului civil, prin care Buruiană Mihai-Daniel, afin de gradul I cu GHIŢĂ-EFTEMIE STELIAN, a fost angajat în cadrul Biroului parlamentar al Circumscripţiei electorale nr. 29, contract în urma căruia Buruiană Mihai-Daniel a obţinut venituri de natură salarială, în sumă de 55.526 Lei. Astfel, Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bacău în vederea verificării indiciilor privind săvârşirea infracţiunii de conflict de interese, prevăzută de art. 2531 din Codul Penal al României, potrivit căruia „Fapta funcţionarului public care, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, îndeplineşte un act ori participă la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, soţul său, o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv, sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de servicii sau foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie publică pe durată maximă”.

„Am aflat de la cunoscuţi că sunt cercetat penal”

Deşi în comunicatul ANI scrie că „GHIŢĂ-EFTEMIE STELIAN a fost informat despre declanşarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum şi drepturile de care beneficiază – de a fi asistat sau reprezentat de un avocat şi de a prezenta date sau informaţii pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. GHIŢĂ-EFTEMIE STELIAN a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare”,dr. Ghiţă susţine că nu a primit nimic oficial din partea ANI şi nici de la Curtea de Apel Bacău. Cu toate acestea, este dispus oricând să dea cu subsemnatul.

Geanina NICORESCU