Dr. Filip Panait a declarat război uniformei

panait-filip

* Medicul are doi copii, elevi la Colegiul Roman Vodă

* Directoarea colegiului susţine că ideea a venit din partea părinţilor, dar deocamdată nu s-a stabilit nimic clar

Încă de la începutul anului 2013, la Colegiul Naţional Roman Vodă, s-au purtat discuţii finalizate cu propuneri concrete în ceea ce priveşte portul unui anumit model de uniformă care să evidenţieze elevii de la prestigiosul colegiu romaşcan şi în afara orelor de curs. Pentru a pune în practică aceste propuneri este nevoie de acordul majorităţii elevilor şi, bineînţeles, al părinţilor.

Doctorul Filip Panait, tatăl a doi copii ce studiază la Roman Vodă, este unul dintre părinţii care se declară deschis împotriva uniformei.  Bineînţeles că pledoaria împotriva portului uniformei a fost argumentată din mai multe puncte de vedere, unele medicale, altele ce ţin de dezvoltarea psihologică a micuţilor şi altele de natură legală. „Nu am fost informat despre acest lucru, au făcut de capul lor şi mie îmi miroase a afacere necurată”, a declarat medicul care a înţeles că deja s-a stabilit modelul de uniformă şi furnizorul – o firmă din Baia Mare sau Satu Mare. „Din punct de vedere medical a pune un elev să poarte uniformă ca un adult nu este în regulă, s-a demonstrat că purtatul cravatei duce la insuficienţă circulatorie cerebrală, care se poate manifesta prin stări de lipotimie, leşin şi scăderea randamentului la învăţătură. Purtatul unui sacou mai ales în clasele din Corpul D al colegiului unde e foarte cald poate duce la deficienţe de termoreglare a organismului care, peste ani poate avea consecinţe grave cum ar fi căderea părului, tulburări de dinamică, favorizează acneea şi hipertranspiraţia, iar la fete se poate ajunge şi la infertilitate. Fiecare persoană decide singură cum se îmbracă şi doar schimbarea Constituţiei după model nordcoreean ar putea duce la acceptarea uniformei. Modul de alegere a ţinutei face ca fiecare persoană să fie unică”.

Supărarea medicului nu se va opri aici. Filip Panait va sesiza toate forurile necesare şi chiar va publica o petiţie pe internet. Preţul vehiculat pentru o uniformă, aproximativ 200 de lei, i se pare mare şi împovărător pentru veniturile mici ale populaţiei, iar pentru cei ce au doi sau mai mulţi copii la şcoală preţul ar putea deveni prohibitiv. „Dacă analizăm situaţia din punct de vedere psihologic vom observa că cei ce poartă uniformă nu sunt adaptaţi la o societate concurenţială, există pericolul inadaptabilităţii la viaţa „civilă”, uniforma inhibă pe termen lung. Voi acţiona şcoala în judecată şi nu voi respecta aceste reguli”.

Profesoara Mihaela Tanovici, directoarea Colegiului Naţional Roman Vodă, ne-a declarat că părinţii au vrut uniforme: „ Portul uniformei personalizate pentru toţi elevii romanvodişti se va face în urma consultării atât a elevilor cât şi a părinţilor acestora. Există o iniţiativă care susţine (re)introducerea portului uniformei, idee venită din partea părinţilor dar, abia după ce se va discuta în prima şedinţă cu părinţii la fiecare clasă se va vedea dacă urmează a se pune în aplicare sau nu această idee. Eu personal susţin această idee şi sper ca şi în urma consultării părinţilor şi a elevilor să putem trece la pasul următor astfel încât să ne diferenţiem faţă de ceilalţi elevi din oraş printr-o uniformă care să îi facă mândri pe cei care o vor purta. Deocamdată sunt doar discuţii pe această temă, nu este nimic stabilit clar.” Elevii Colegiului Naţional Roman Vodă s-au evidenţiat prin rezultatele obţinute la învăţătură, prin promovabilitatea de 98,38% la examenul de bacalaureat şi prin reuşita absolvenţilor în lupta pentru ocuparea celor mai bune locuri la admiterea în învăţământul universitar. Colegiul Naţional Roman Vodă reprezintă de peste 140 de ani elita învăţământului liceal romaşcan.

Dan VASILIU