Două zile de explozii pe râul Bistrița

*Ghețuri de 5 metri grosime blochează cursul apei pe 10 km, de la Dreptu până la Viaductul Poiana Largului

Pompierii au avut, joi și vineri, două misiuni de dinamitare a ghețurilor care blochează, încă, râul Bistrița de la puntea din satul Dreptu (comuna Poiana Teiului) și până la viaductul Poiana Largului.

Vineri, 24 februarie, un ofițer și doi subofițeri pirotehniști de la Detașamentul de pompieri Piatra Neamț plus patru militari de la Garda II Poiana Teiului au executat 8 detonări în zona Topoliceni, comuna Poiana Teiului, acolo unde și joi a mai avut loc o misiune similară. Pentru că încălzirea vremii și consistența zăporului puteau aduce probleme mari în localitățile riverane, autoritățile au decis intervenția pirotehniștilor, astfel ca exploziile să sfarme ghețurile și să se creeze șenal apei. „S-a acționat, joi, 23 februarie, prin executarea a 8 explozii, fiind distrus podul de gheață pe o suprafață de 1.000 mp. Ca urmare a misiunii de distrugere a zăporului, s-a creat un canal de curgere pe o lungime de aproximativ 1 kilometru“, a declarat locotenentul Marcel Bucur Țepeș, ofițerul de presă al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Neamț.

Vineri dimineață, ghețurile ocupau albia Bistriței pe o lungime de 10,2 km, de la Dreptu până la viaductul Poiana Largului. Dinspre Suceava nu mai curge zai, dar este gheață la mal. Aglomerările de ghețuri aveau grosimi ce ajungeau până la 5 metri, în zona Dreptu se formase un canal de curgere, iar în aval existau ochiuri și canalul de curgere avea lățimi între 3 și 12 metri, dar pe numai 20% din suprafața albiei. Debitul râului Bistriței, vineri dimineață, la ora 6, era de 19,8 mc/s.

Joi, pirotehniștii au realizat opt dinamitări în zona Topoliceni și se speră ca, pentru perioada următoare, după acțiunea de vineri, zăporul pe Bistrița să nu mai fie o amenințare. Iarna aceasta nu au fost surprize, singura situație cu risc de inundații fiind la începutul lunii, când autoritățile au luat decizia evacuării a 22 de persoane și 5 animale din 10 gospodării situate pe malul Bistriței, în satul Dreptu. Oamenii au plecat seara la rude, iar dimineață s-au putut întoarce la casele lor, după ce pericolul a trecut fără ca apa să se iasă din matcă.

Cristina IORDACHE