Dosarul „Pensii” revine la judecată

dosare

* Tribunalul Neamţ a dispus refacerea anchetei de către Parchet, dar Curtea de Apel Bacău a dat dreptate procurorilor

 

Dosarul „Pensii” a fost respins de Curtea de Apel Bacău, care a decis, ieri, să retrimită cauza la Tribunalul Neamţ, pentru continuarea judecăţii. Instanţa nemţeană a decis să restituie dosarul la parchet pentru refacerea urmăririi penale, hotărâre ce a fost atacată de Parchetul Neamţ, care în final a avut câştig de cauză. Astfel, cauza rămâne la judecată, pe rolul Tribunalului Neamţ.

În luna martie, Constantin Lupu (61 de ani) şi soţia lui Elena (58 de ani), din Piatra Şoimului, au fost trimişi în judecată pentru că au falsificat cărţile de muncă ale 24 de foşti salariaţi ai Fibrex SA Săvineşti. „Demersul” a făcut posibilă pensionarea anticipată a salariaţilor, deţi nu îndeplineau condiţiile legale, astfel că acum răspund şi aceştia în instanţă. Parchetul Neamţ a început ancheta la finele anului 2007, iar în februarie 2008 Constantin Lupu şi soţia sa au fost prinşi în flagrant având asupra lor mai multe cărţi de muncă, adeverinţe de vechime, copii după acte de identitate şi sume de bani în lei şi valută. Documentele erau ale unor salariaţi de la Fibrex, societate la care fusese angajat Lupu până în 2001, când s-a pensionat.

Anchetatorii au stabilit că după ce acesta i-a falsificat cartea de muncă Mariei Oană, înscriind în fals că ar fi lucrat în grupa I de muncă pentru a se putea pensiona anticipat, aceasta a început să-i aducă şi pe alţi colegi de la Fibrex care voiau să se pensioneze la vârsta de 50 de ani dar nu aveau vechimea necesară. Lui Lupu şi Oană li s-a mai alăturat o colegă, Angela Arsine, şi împreună au convenit să-i ajute să se pensioneze anticipat pe salariaţii care fuseseră disponibilizaţi între 2000 şi 2004, dar lucraseră în grupa a II-a de muncă şi nici nu aveau vârsta de 50 de ani împliniţi. În funcţie de câte documente era nevoie la un dosar, Lupu cerea de la fiecare între 300 şi 650 de euro. El şi-a comandat şi o ştampilă rotundă cu denumirea Fibrex SA Săvineşti, iar alte însemne le-a copiat la imprimantă pe adeverinţele de vechime.

Constantin Lupu falsifica direct carnetele de muncă originale ale salariaţilor, întocmea dosarele de pensionare şi le depunea la CJP Neamţ, sau le trimitea prin poştă. El a susţinut la audieri că banii îi împărţea cu  Petru Rusu, şeful Serviciului Stabilire Prestaţii din cadrul CJP Neamţ şi cu Carmen Ramaşcanu, funcţionar la CJP Neamţ. Petru Rusu a fost anchetat de DNA, care a stabilit că prin atribuţiile pe care le avea, şeful serviciului semna la rubrica „verificat” pe deciziile de pensionare şi în septembrie 2012 el a fost scos de sub urmărirea penală.

Pe 1 martie 2008, Constantin Lupu a fost arestat, iar în aprilie a fost eliberat în schimbul unei cauţiuni de 1.500 de lei. CJP Neamţ este parte civilă în proces pentru recuperarea unui prejudiciu de circa 1,5 miliarde lei vechi cât a rămas din cel iniţial, de două miliarde primite necuvenit de „pensionari”.

Cristina IORDACHE