Donatori cu drepturi… doar pe hârtie

donator

Federaţia Donatorilor Benevoli de Sânge a anunţat că Ziua Mondială a Donatorului, stabilită pentru data de 14 iunie, se va desfăşura în acest an sub sloganul „Oferă darul vieţii- donează sânge!”. Din păcate însă, deşi legiuitorul a stabilit o serie de drepturi pentru donatorii benevol, mai ales pentru cei fideli, în realitate nu se aplică.

Conform Hotărârii de Guvern 1364 din 4 octombrie 2006 pentru aprobarea drepturilor şi obligaţiilor donatorilor de sânge, donatorii fedeli au dreptul să efectueze anual şi în alte ocazii justificate medical un examen cardiologic în vederea depistării unor eventuale afecţiuni care ar contraindica donarea de sânge. Examenul se efectuează la recomandarea instituţiei de profil la care persoana este înregistrată ca donator, în baza doumentelor care atestă statutul de donator de sânge. „Ştim că înainte se făcea, dar acum noi cerem examen cardiologic donatorilor de peste 50 de ani care vin pentru prima dată, dar pe cheltuiala lor; noi nu asigurăm trimiteri pentru gratuitate”, ne-a declarat biolog Van Haeren de la Centrul de Transfuzii Sanguine Neamţ.

Conform legii aflate în vigoare, donatorii fideli au dreptul şi la efectuarea anuală a unui examen radiologic pulmonar şi a unui examen biologic extins, la recomandarea instituţiei de profil unde sunt înregistraţi ca donatori, în baza documentelor care atestă statutul de donator de sânge cu donări regulate. Dar practic, nici această reglementare nu se aplică. Tot în lege scrie că donatorii fideli au dreptul la tratament substitutiv cu fier, gratuit, la recomandarea medicului de colectă, în cazul depistării unui deficit de fier sau unui sindrom anemic secundar donărilor repetate de sânge. Nici această prevedere nu se respectă, deşi cheltuielile care rezultă din aplicarea acestor puncte din lege se suportă, conform legii, de la bugetul de stat, prin reţeaua sanitară.

Biologul Van Haeren de la CTS Neamţ ne-a mai spus că, din fericire, la această dată situaţia recoltărilor este buna, nu există deficit de sânge din nici o grupă sanguină, iar media zilnică de donatori este de 30-40 la Piatra Neamţ.

Fundaţia Donatorilor Benevoli de Sânge promoveaza, la nivel naţional, informarea, educarea şi conştientizarea populaţiei asupra necesităţii donării benevole de sânge, precum şi atragerea potenţialilor donatori. Orice persoană sănătoasă, care are peste 18 ani şi peste 50 kg poate deveni donator de sânge. Sângele donat va fi testat pentru HIV, hepatita şi sifilis, rezultate ce pot intra în posesia donatorului după 48 de ore, în baza carnetului de donator.

Dupa testare, unitatea de sânge donată poate fi împărţită în elemente figurate ale sângelui (masă eritrocitara, trombocite etc.) şi plasmă, astfel încât se va putea răspunde cât mai exact nevoilor pacientului transfuzat. În acest fel, cu o singură donare pot fi salvate 3 vieţi.

Geanina NICORESCU